Över 30 grader väntas i Norrland

Temperaturen är på väg att stiga över 30 grader på flera håll i Norrland – och i värmen ökar risken för skogsbränder i stora delar av landet. I landets sydliga delar väntas tvärtom störtskurar kunna ställa till det på andra sätt.

Helgen blir varm, särskilt i delar av Norrland där temperaturen letar sig upp till och kanske över 30. Arkivbild.

Helgen blir varm, särskilt i delar av Norrland där temperaturen letar sig upp till och kanske över 30. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Väder2021-07-03 14:26

SMHI meddelar att helgen ser ut att bli särskilt varm i Norrbotten och Västerbotten, där det väntas bli 30 grader eller varmare under helgen, med undantag för fjällen.

Lite längre söderut, i Västernorrland och östra Jämtland, blir det åtminstone 26 grader.

– Det händer någon gång ibland att det blir så varmt även där, men det tillhör inte vanligheterna, säger SMHI-meteorologen Therese Fougman.

– Det ser ut att bli över 26 grader i minst tre dagar. Det är varmt i stort sett hela Norrland: Storlien har 27 grader, Hemavan har 26-27 grader. Den här ordentliga värmen över 25 mot 30 ser ut att nå toppnoteringarna i morgon (söndag).

Skyfall till kvällen

I stora delar av Svealand och norra Götaland ser meteorologerna en risk för skogsbränder med anledning av värmen. I dessa delar av landet ser det också ut att bli minst 25 grader, samtidigt som det var ett tag sedan det regnade.

Söderut – i Skåne, Blekinge och Kronobergs län – drar ett oväder in i helgen med kraftiga regnskurar och sannolikt också åska. 35 millimeter regn kan falla på kort tid.

– De kraftigaste skurarna kommer att vara under kvällen framför allt. Sedan mattas det av och rör sig åt nordväst, men i betydligt beskedligare skick, säger Therese Fougman.

Omvänt sommarväder

Att vädersituationen skiljer sig så i norr och söder är inte helt ovanligt, enligt meteorologen. Vi bor ju i ett avlångt land.

– Men sommartid är det inte sällan så att vi har det omvänt på det här sättet, något svalare söderut och högtryck och varmt i norr, säger hon.

Under nästa vecka sjunker temperaturerna något igen i större delen av landet, till mer genomsnittlig svensk sommartemperatur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!