Översvämningar drabbar stugby – "sjön runt huset"

Översvämningar och höga vattenflöden drabbar fortsatt delar av södra Sverige. Anne-Marie Piejko bor i Gisshult, en av platserna som påverkats mest. –Vi har sjön runt hela huset, säger hon.

Ett stugområde i Gisshult utanför Nässjö är en av platserna som drabbats av de höga vattennivåerna som råder på flera platser i södra Sverige.

Ett stugområde i Gisshult utanför Nässjö är en av platserna som drabbats av de höga vattennivåerna som råder på flera platser i södra Sverige.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Väder2023-01-17 08:18

Vattnet började flyta upp i Anne-Marie Piejkos trädgård redan under natten till måndagen. Hon har, tillsammans med sin make, varit heltidsboende sedan 2010 i stugbyn i Gisshult – ett av de områden som drabbats värst av översvämningarna.

– Huset står mitt i en sjö. Det är vatten runt om. Nu har det sjunkit undan från trädäcken, men innan var det vatten där med, säger hon.

Till skillnad från flera grannar har de dock klarat sig utan skador på huset.

– Vårt hus är gammalt och ligger uppe på plintar, det har nog räddat mycket för vår del, säger Anne-Marie Piejko och fortsätter:

– Vi har grannar vars toaletter slutat fungera och där vattnet gått in i trossbottnen. Våra kompisar längre bort fick åka båt från huset och bor nu på hotell. Så vi har det inte värst på något sätt.

På tisdagen har Anne-Marie Piejko och hennes make fått hjälp av räddningstjänsten, som har satt upp barriärer och börjat pumpa ut vatten från tomten.

– Räddningstjänsten var här fram till halv tolv i natt och jobbade och slet med sandsäckar. Det är imponerande, säger hon.sch

Flera varningar

TT: Har ni någonsin varit med om något liknande?

– Nej. Vi har varit med om att det varit mycket vatten, men inte såhär mycket, säger Anne-Marie Piejko och tillägger:

– Vi kanske får vänja oss vid att det blir såhär. Det är ju klimatförändringar, det går inte att förneka.

SMHI har sedan i förra veckan utfärdat en rad varningar om översvämningar eller höga flöden. På många håll har vattenmassorna trängt in i byggnader och på måndagen meddelade Vilda västern-parken High Chaparral att man drabbats av översvämning.

SMHI har utfärdat röda varningar, den högsta nivån på skalan, för övre Viskan och övre Ätran. Orange varning gäller för Arbogaån, Dyltaån, Storån, nedre Ätran, Kilaån, övre Tidan, övre delen av Nissan och nedre Lagan.

Även flera gula varningar för höga flöden är utfärdade i olika delar av södra Sverige.

– Nivåerna på många platser håller på att kulminera eller har kulminerat. Så det ser ut som att nivåerna går ner till helgen, och förhoppningsvis blir det då ett lugnare läge, säger Fredrik Schück, hydrolog på SMHI.

Varnar för snö

Samtidigt väntas mellan 5 och 10 millimeter regn i delar av södra Sverige, bland annat i trakterna kring Örebro och längs båda kusterna.

– Det kan förlänga situationen lite beroende på hur mycket som kommer. Varje millimeter till kommer förmodligen att komma ut i vattendragen, eftersom det är så mycket vatten i markerna redan, säger Fredrik Schück.

Men trots att situationen väntas lugna sig framåt helgen förblir vattennivåerna högre än normalt en tid.

– Det kommer att dröja ett tag innan vi är tillbaka vid de vanliga nivåerna för januari.

Nederbördsområdet rör sig långsamt norrut över landet. Det innebär att det i landets norra delar väntas en hel del snö det kommande dygnet, enligt SMHI.

Under tisdagskvällen och inpå natten mot onsdag har SMHI utfärdat gul varning för snöfall längs kusten i Gävleborgs och Västernorrlands län. Från och med midnatt framåt onsdagseftermiddagen gäller även gul varning för snöfall i Västerbottens kustland, upp till strax söder om Umeå.

Även i nordvästra Götaland och västra Svealand kan det förekomma stråk av blötsnö under onsdagen.

– Bakom det här finns det utrymme för lite sol i Götaland och möjligen östra Svealand, säger meteorologen Marie Staerk.

Från torsdag och framåt väntas den värsta nederbörden ha fallit, med uppehåll i de flesta delarna av landet.

Tobias von Stöckel från Höglandets räddningstjänst jobbar med översvämning i stugområde i Gisshult utanför Nässjö. Bild från måndagen.
Tobias von Stöckel från Höglandets räddningstjänst jobbar med översvämning i stugområde i Gisshult utanför Nässjö. Bild från måndagen.
Fakta: Vädervarningar

Gul varning: Vädret kan få konsekvenser för samhället och innebära vissa risker för allmänheten. Störningar i en del samhällsfunktioner väntas.

Orange varning: Kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten och allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner väntas.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten. Omfattande störningar i samhällsfunktioner väntas.

Källa: SMHI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!