Ovädret drog in under söndagen. Under måndagskvällen kvarstår en gul varning för stora regnmängder. Den gäller Jönköping, Kronobergs, Hallands, Västra Götalands, Värmlands och Örebro län, enligt SMHI.
På tisdagen höjs varningen till röd för extremt höga vattenflöden i Västra Götaland, Värmland, Jönköping och Örebro län. En annan röd varning för extremt höga vattenflöden har dessutom utfärdats i Hallands län och delar av västra Kronobergs län. De båda röda flödesvarningarna, som innebär risk för allvarliga störningar, kvarstår för samma område på onsdagen.
– Vi har uppdaterat utbredningen av områden just för att de meteorologiska prognoserna har ändrats så det är lite oklart exakt var nederbörden kommer att komma, säger Kristin Röja, hydrolog vid SMHI, till TT.
"Väldigt osäkert"
Enligt henne är det svårt att veta när varningarna kommer att sluta gälla.
– Det är osäkert hur mycket regn som kommer att komma och var någonstans.
Ytterligare varningar kan komma att utfärdas under de kommande dagarna om ett nytt stort regnområde kommer in.
– Med det är väldigt osäkert, säger Kristin Röja.
Enligt SMHI:s meteorolog väntas lågtrycket mattas av under veckan.
– Det är väl egentligen först på torsdag som det börjar flytta sig bort och det kommer att komma en del regn i förbindelse med det här, även om det inte kommer att vara lika illa som man får i Norge, säger Katarina Andersson, meteorolog vid SMHI.
Lågtrycket avtar först i den södra delen av landet. Det kommer att fortsätta regna en del över Svealand och södra Norrland.
Höjd beredskap
Kraftiga regn- och åskskurar har under måndagen lett till översvämmade vägar, bland annat Västkustvägen mellan E6 och Malmö i höjd med Arlöv.
På flera håll har räddningstjänsten höjt sin beredskap, däribland Småland–Blekinge samt de värmländska kommunerna Säffle, Arvika och Eda. Även i Storgöteborg är man redo att vid behov kalla in mer folk. Det har dock varit lugnare än förväntat med få väderrelaterade larm, enligt Räddningstjänsten Storgöteborg.
– Vi har haft det relativt lugnt, bara ett fåtal larm om vatten i byggnader. Samtliga tre–fyra fall är i Surte i Ale kommun, vi behövde hjälpa till där med vatten i källare, säger Maria Berntsson på räddningstjänsten.
"Extrema mängder"
I Melleruds kommun har ett 40-tal fastigheter drabbats av översvämningar under måndagen, rapporterar SVT Nyheter.
– Det var en rejäl mängd som kom på en kort tid. Jag har också pratat med privatpersoner som fått mellan 60-68 millimeter, säger kommunens VA-chef Niclas Mjörnestål till SVT.
Hos SOS Bergslagen – som organiserar räddningstjänsterna i Värmlands län, Örebro län och delar av Dalarnas län, Västra Götalands län och Västmanlands län – är det intensiva timmar.
– Det är jättemycket. Det är översvämningar i källare och hus, det är extrema mängder, säger Pernilla Blennow på SOS Bergslagen.
I Dalarna orsakade regnet ett jordskred som ledde till att en buss fastnade i Rättvik, rapporterar tidningen Falu-Kuriren.
Tidigare under måndagseftermiddagen spårade ett SJ-tåg med 120 passagerare ur, sedan banvallen underminerats av regn. Tre personer fördes till sjukhus.
Slår mot flyg och färjor
Ovädret har också slagit mot flyg-, väg, och färjetrafik. Polferries har ställt in avgångar mellan Sverige och Polen, enligt rederiets hemsida.
Flygtrafiken på Arlanda och Landvetter har påverkats med förseningar till följd av åskovädret under söndagskvällen.
Bornholmslinjen har meddelat att alla färjor mellan Ystad och Bornholm är inställda resten av måndagen på grund av kraftiga vindar och höga vågor, enligt den danska nyhetsbyrån Ritzau.