Regnet och halkan rör sig norrut

Regnet som har orsakat halka i stora delar av landet rör sig vidare norrut. På onsdagen varnar SMHI för plötslig ishalka i Gävleborg och södra Dalarna.

Det har varit halt på gatorna i stora delar av landet. Bilden från Lund i måndags.

Det har varit halt på gatorna i stora delar av landet. Bilden från Lund i måndags.

Foto: Johan Nilsson/TT

Väder2022-12-20 03:04

Halkan har ställt till det rejält på sina håll under tisdagen och på flera håll i Västverige var busslinjer inställda under morgonen. I Laholms kommun ställdes all grundskoleutvisning in.

Men snart blir det bättre.

– Vi har två olika områden med regn och snö som håller på att röra sig norrut, säger meteorologen Henrik Reimer vid SMHI.

För Gävleborgs län och södra Dalarna är det utfärdat gul varning för underkylt regn och plötslig ishalka fram till sextiden på onsdagsmorgonen.

I övrigt blir det uppehållsbetonat väder i landet. Åtminstone fram till onsdagskvällen, då ett nytt regnområde rör sig in västerifrån över södra och mellersta Sverige.

Runt knuten väntar julen. Prognosen är fortfarande osäker när det gäller vädret då, enligt Henrik Reimer, men temperaturen är lättare att sia om.

– Det är kallt väder som väntas på julafton, främst i södra Norrland och delar av Svealand. Där blir det möjligtvis lite sol, säger han.

I södra Sverige väntas det bli en molnig julafton, eventuellt drar snöblandat regn in söderifrån. I Norrland blir det mestadels uppehåll, med en del moln – och överlag kallt.

För Svealand lever hoppet om en vit jul.

– På sina håll i Svealand är det inte omöjligt att det lägger sig lite snö som ligger kvar till julafton. Men det är än så länge osäkert, säger Henrik Reimer.

Fakta: Vädervarningar

Gul varning: Vädret kan få konsekvenser för samhället och innebära vissa risker för allmänheten. Störningar i en del samhällsfunktioner väntas.

Orange varning: Kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten och allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner väntas.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten. Omfattande störningar i samhällsfunktioner väntas.

Källa: SMHI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!