Risk för stormbyar – rest från orkan

Det är risk för mycket besvärligt väder, i form av blåst, i delar av landet. –Det ser ut som att det kan vara resterna från orkanen Zeta, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Mycket besvärlig blåst kan dra in över landet på måndag. Arkivbild.

Mycket besvärlig blåst kan dra in över landet på måndag. Arkivbild.

Foto: Michael Probst

Väder2020-10-31 13:56

Natten mot måndag rör sig ett lågtryck in över Sverige från sydväst – och det är läge att hålla i hatten.

I samband med det finns risk för stormbyar i nordvästra Götaland och sydvästra Svealand. Än så länge har SMHI utfärdat en risk men det kan uppdateras till en klass 2-varning.

– Vi utfärdar varningar ett dygn i förväg, så i morgon kollar vi över om det blir klass 1-varning eller klass 2-varning, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Den besvärliga blåsten ser ut att kunna vara resterna från orkanen Zeta som under senaste veckan drabbat USA och lett till att minst sex personer omkommit i de sydöstra delarna av landet.

– Det är ju inte en orkan vi får här i Sverige men det är rester av orkanen som är inbakade med ett lågtryck, säger Moa Hallberg.

Fenomen med oväder som rör sig över jorden är inte jätteovanligt, enligt Moa Hallberg.

– Det är västvindsbältet som fångar upp orkanen när den försvagas och för det hit över Atlanten i samband med lågtryck. Det har hänt innan också men det är inte säkert att det ens blir blåsigt här uppe.

Eftersom prognosen fortfarande är osäker är svårt att säga vilka vindstyrkor det kan komma att handla om.

– Det ser ut att kunna bli uppemot 25 meter per sekund och lite därtill som mest där det blir blåsigast.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!