Röd varning från SMHI: "Första gången"

SMHI har utfärdat en röd varning, den högsta nivån, för översvämningar på flera platser. –Det är första gången vi har gjort det, säger Christopher Greenland på SMHI.

Högt vattenstånd i Värnamo för några år sedan. Arkivbild.

Högt vattenstånd i Värnamo för några år sedan. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Väder2023-01-13 12:34

Smält snö och stora regnmängder hotar att ställa till det på flera håll i södra Sverige.

Nu har SMHI dessutom för första gången sedan systemet infördes i april 2021 utfärdat så kallade röda varningar för översvämning.

Det gäller övre Viskan, närmare bestämt Marsjön och Mellsjön mellan Borås och Ulricehamn, samt Simmesjön (övre Ätran) mellan Svenljunga och Tranemo.

– Det är de första röda varningarna av den här typen som vi har utfärdat, säger Christopher Greenland, meteorolog på SMHI, till TT.

– Det ska mycket till för att vi ska utfärda röda varningar generellt sett. Vi har gjort det någon enstaka gång bara för annat väder.

Enligt SMHI hotas bland annat regionalt viktiga vägar av vattenmassorna. Det finns också risk för översvämningar som påverkar bostäder och kommersiella verksamheter.

Värnamo vädjar

SMHI har dessutom utfärdat orange varning för översvämning i Storån norr om Västervik, samt i Dyltaån norr om Örebro.

SMHI har även utfärdat gula varningar om höga vattenflöden för en rad andra vattendrag i Götaland.

Sedan tidigare har exempelvis Värnamo bett om hjälp för att skydda centrum från stigande vattennivåer i Lagan.

– Det är varningar för höga flöden i södra delen av landet, Götaland framför allt, säger Christopher Greenland.

– Det har att göra med att det kommit en hel del regn den senaste tiden, samtidigt som för årstiden mild luft gjort att snön smält bort ganska fort. Det har orsakat de här höga flödena i små vattendrag.

Mer regn

De röda varningarna gäller tills vidare. Den närmaste tiden väntas dessutom mer regn komma in över Götaland.

– Tyngdpunkten ligger över de sydvästra delarna, sedan rör det sig österut och kommer att beröra Småland och kanske några delar av Östergötland också.

Under helgen väntar dessutom ett kraftigt snöfall över delar av sydöstra Norrland, där SMHI utfärdat en gul varning. Bland annat riskerar snön att leda till trafikproblem och störningar i elförsörjningen.

De höga vattenflödena märks av även i Göteborgsområdet. Bland annat har ett rum i källaren på Mölndals stadsmuseum översvämmats av vatten från intilliggande Mölndalsån.

– Jag står i källaren med en skyffel och öser för fullt, sade museichefen Karl Arvidsson till Göteborgs-Posten på fredagseftermiddagen.

– Jag uppskattar vattennivån till dryga decimetern men eftersom vattnet fortsätter att forsa in så stiger det snabbt.

SMHI har nu utfärdat en röd varning, den högsta nivån, för översvämningar på flera platser.
SMHI har nu utfärdat en röd varning, den högsta nivån, för översvämningar på flera platser.
Fakta: Vädervarningar

Gul varning: Vädret kan få konsekvenser för samhället och innebära vissa risker för allmänheten. Störningar i en del samhällsfunktioner väntas.

Orange varning: Kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten och allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner väntas.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten. Omfattande störningar i samhällsfunktioner väntas.

Källa: SMHI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!