Ruskvädret drar vidare

Under dagen har ett rejält oväder drabbat Sverige. Båtar har sjunkit, lastbilar har gått av vägen och tusentals svenskar har påverkats av strömavbrott. Men nu rör sig lågrycket vidare – i morgon kan svenskarna räkna med ett betydligt lugnare väder.

Ovädret som nu drar in över Sverige skapar problem i trafiken. Arkivbild.

Ovädret som nu drar in över Sverige skapar problem i trafiken. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Väder2020-11-19 08:20

Under eftermiddagen tog SMHI bort sina varningar för oväder på de allra flesta platserna, nu ligger varningar om kraftig vind endast kvar för ett par områden. Det besvärliga vädret rör sig österut, säger meteorologen Marie Staerk:

– Vinden har avtagit i södra Sverige. På Gotland har vi fortfarande en varning för mycket hårda vindbyar. Men i övrigt har väderläget blivit stabilare den senaste timmen, säger hon vid 15-tiden.

Den tidigare varningen om stora mängder snö i Västerbotten är inte längre aktuell.

– Det kan förekomma något lättare snöfall här i närtid men det är på väg bort.

Ovädret följs av ett betydligt lugnare väderläge. Samtidigt ser det ut att bli kallare.

– I morgon kan man räkna med betydligt lägre temperaturer än vad vi har haft de senaste dygnen. Mitt på dagen i morgon kommer temperaturen att ligga mellan noll och fem grader i södra Sverige och det blir soligt i de flesta delarna av landet.

Det har rapporterats om strömavbrott i flera delar av landet under dagen. Under morgonen hade elbolaget Vattenfall 3 378 strömlösa kunder. Den siffran är nu på väg nedåt, vid 15-tiden berörs 371 kunder av åtta avbrott, berättar pressekreterare Markus Fischer:

– Vi är glada för våra kunders räkning. Men man ska nog inte blåsa faran över än.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!