På många håll i landet var det 1–2 grader varmare än normalt under september. I landets sydöstra delar var det hela 2–3 grader varmare än vanligt under månaden, visar SMHI:s sammanställning.
I Lund noterades den varmaste septemberdagen som uppmätts där sedan 1886 den 15 september, då staden fick känna på 27,7-gradig värme. Även efter det noterades ovanligt höga temperaturer i södra Sverige, bland annat i Helsingborg då det var 24,7 grader varmt den 27 september.
Stora skillnader
Allra kallast var det i Latnivaara i Lappland just den 27 september, minus 9 grader. En vecka tidigare noterades minus 5,5 grader i Sveg.
– Just i september kan det vara ganska stora skillnader i olika delar av landet eftersom det börjar bli kallare luft i norr men fortfarande kan vara varmt nere i söder om varm luft förs uppåt, men inte hela vägen över hela landet. Då kan det vara ganska stora temperaturskillnader, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.
Även i Götaland uppmättes minusgrader vid ett par tillfällen i september.
Det första mätbara snöfallet för säsongen kom i Storlien i Jämtland den 24 september då det var en centimeter snö på morgonen, vilket inte är ovanligt för månaden.
Meteorologisk höst
Den meteorologiska hösten har kommit till större delen av Norrland, men inte till delar av Norrlandskusten samt Svealand och Götaland, där det fortfarande är meteorologisk sommar. I Svealand har dock delar av Dalarna fått meteorologisk höst,
– Det är lite senare än vanligt för vissa delar av landet, säger Moa Hallberg.
Meteorologisk höst innebär att dygnsmedeltemperaturen ska vara sjunkande och lägre än 10 plusgrader men högre än 0 under fem dygn i följd.