Skador efter skyfall tar veckor att åtgärda

Raserade vägar, underminerade husgrunder och många dränkta källarutrymmen. Skyfall drabbade Gästrikland och framför allt Gävle och Hofors hårt. Vattnet har börjat sjunka undan lite, men det kommer att ta veckor att reparera skadorna.

Personbilar fast i vattenmassor på Kungsbäcksvägen i Gävle efter skyfallet natten till onsdag.

Personbilar fast i vattenmassor på Kungsbäcksvägen i Gävle efter skyfallet natten till onsdag.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Väder2021-08-18 02:30

Från tisdag morgon till onsdag morgon hade Gävle fått 162 millimeter regn, vilket är den högsta dygnsnoteringen för Gästrikland hittills. Flera andra stationer i Gästrikland, Hälsingland och Dalarna fick över 100 millimeter. Normalt kommer det 70 millimeter under hela augusti.

Följderna blev katastrofala, även om inga allvarliga personskador har rapporterats.

Helt under vatten

I Gävle står stora bostadsområden under vatten. På bilder syns hur både hus och bilar är översvämmade av en brun vattenmassa.

Flera vägar i både Dalarna och Gävleborgs län gav vika och polisen uppmanade boende i Gävleborg att inte ge sig ut i trafiken om de inte måste.

Fortfarande på onsdagskvällen var det svårt att ta sig fram på en del vägar i sydöstra Dalarna och Gävleborg.

– Det är framför allt det mindre vägnätet som har fått problem. Det skiljer sig extremt mycket åt. Därför blir det utmanande för dem som ger sig ut på småvägar, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

Vattenplaning

På Europa- och riksvägarna är det däremot inga nämnvärda problem på onsdagskvällen, förutom risk för vattensamlingar och vattenplaning.

– Så ta det lugnt och välj de stora vägarna om möjligt, säger Bengt Olsson.

Räddningstjänsten i Gästrikland blev av givna skäl mycket hårt belastad. På onsdagskvällen skulle den bland annat inspektera ett par dammar i Åmotsbruk utanför Ockelbo. Dammarna kan rämna befarar Ockelbo kommun, rapporterar SVT Gävleborg.

– Men det ska inte vara någon risk för personer, säger inre befäl Stefan Pöllä vid Gästrike räddningstjänst till TT.

Han konstaterar att många fastighetsägare i Gävletrakten drabbats hårt av regnovädret.

– Vi har otroligt många fastigheter som har vattenfyllda källare, så vi är ute och pumpar i olika områden.

Det kommer att ta lång tid innan alla skador är åtgärdade.

– Innan folk har fått ordning på sina problem och bekymmer kommer det absolut att ta veckor. Det är ett hårt slag för många, säger Stefan Pöllä.

Stabsläge i Hofors

Hofors kommun gick upp i stabsläge på onsdagen.

– Läget är ansträngt men under kontroll. De höga flödena består, men vattnet har börjat sjunka undan, säger t f kommunchef Elisabeth Florman till TT vid 17.30-tiden.

Hemtjänsten har nått ut till alla som behöver daglig tillsyn och förskolan har kunnat hålla igång verksamheten. De kommunala vägarna är i körbart skick, fortsätter hon.

– De enskilda vägarna är mer problematiska, eftersom vägtrummor har spolats bort och vattennivån är så hög att de inte går att reparera ännu, säger Elisabeth Florman.

Kommunen ligger dock kvar i stabsläge åtminstone fram till på torsdagen.

Larm i Dalarna

Även i södra Dalarna har regnovädret märkts av.

– Vi har haft en hel del larm, men vi har klarat oss betydligt bättre än till exempel Gästrike (räddningsförbund), säger Stefan Fröbom, inre befäl vid räddningstjänsten Dala Mitt.

Under natten körde en postbil ner i ett vattendrag, sedan en bro spolats bort på en enskild väg söder om Borlänge. Chauffören lyckades ta sig upp och sätta sig på taket på bilen, och blev sittande ett par timmar innan han fick hjälp.

Tågen går

Regnet påverkade även tågtrafiken och på onsdagsmorgonen var det helt stopp mellan Borlänge och Falun. Men på eftermiddagen kunde SJ:s tåg rulla i stort sett som vanligt.

Gävleborgsborna får räkna med mer nederbörd innan det blir i huvudsak uppehållsväder på torsdag eftermiddag. Men varken där eller längre norrut väntas lika häftiga och långvariga regn.

Sent på onsdagskvällen kvarstod endast en klass 1-varning för stora regnmängder. Den gäller Jämtlandsfjällen, där det kan falla upp mot 40 millimeter.

Häftiga regnmängder under natten har orsakat stora översvämningar i Gävle. På bilden syns ett bostadsområde vid Södra Kungsvägen.
Häftiga regnmängder under natten har orsakat stora översvämningar i Gävle. På bilden syns ett bostadsområde vid Södra Kungsvägen.
Fakta: Prognos

Störst mängder det senaste dygnet har Gävle fått med 162 millimeter. Bland annat Hudiksvall och Stora Skedvi i södra Dalarna har fått över 100 millimeter på ett dygn.

Det omfattande regnvädret rör sig långsamt åt nordost. Fortsatt mycket regn väntas fram till eftermiddagen i stora delar av Norrland och i norra och östra Svealand. Regnet avtar men följs av skurar som drar in över Svealand och Norrland.

Ett par regnområden passerar även södra Sverige.

Lågtrycket rör sig sakta norrut i morgon och det är fortsatt ostadigt väder.

Källa: SMHI


Fakta: Vädervarningar

Klass 1: Väder som innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.

Klass 2: Väder som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

Klass 3: Mycket extremt väder som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

Källa: SMHI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!