Snöfall kan skapa problem i trafiken

SMHI har utfärdat gula varningar för snöfall i delar av södra och mellersta Sverige, vilket kan ställa till det i trafiken. På Gotland ställs flera färjor mellan ön och fastlandet in på grund av det hårda vädret.

Snövädret kan medföra trafikstörningar, enligt SMHI.

Snövädret kan medföra trafikstörningar, enligt SMHI.

Foto: Adam Ihse/TT

Väder2024-01-14 08:12

Varningarna gäller från och med söndag kväll i delar av Kalmar, Jönköping, Östergötlands och Västra Götalands län samt i delar av Örebro, Värmland och Västmanlands län. Från och med natten till måndag gäller även gula varningar i sydvästra Götalands län och på Gotland.

I sydvästra Götaland, där varningsområdet sträcker sig från norr om Helsingborg till Halmstad, kan det även förekomma inslag av av blötsnö.

I Östersjöområdet runt Gotland är dessutom gula varningar för kuling och nedisning utfärdade under måndagen. På grund av det hårda vädret har Destination Gotland ställt in alla måndagens färjeavgångar mellan ön och fastlandet utom en – morgonavgången, meddelar bolaget på sin hemsida.

Som mest kan det lokalt falla uppemot 15 centimeter snö, och snön kan medföra problem i trafiken, varnar SMHI.

– Om man ska ut och köra så bör man fundera en gång extra om man verkligen behöver ge sig ut just nu eller om man kan vänta, så att vägarna hinner röjas och preppas, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Lika stora trafikproblem som ett snöoväder gav förra veckan, inte minst i Skåne där E22:an korkade igen och stängdes av i över ett dygn, är dock inte att räkna med, enligt Fougman.

– Men sedan är det som alltid – ställer sig en långtradare på tvärs på E6:an så blir det stopp, sådant går inte att förutspå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!