SMHI: Oklart när översvämningarna är över

Vattnet drar sig långsamt tillbaka i de områden i södra Sverige som drabbats allra värst av översvämningarna. Hur lång tid det tar är dock oklart, enligt SMHI. Samtidigt kan läget förvärras på andra håll.

Ett fritidshusområde vid Mellsjön i Västergötland är bland de värst drabbade av översvämningarna.

Ett fritidshusområde vid Mellsjön i Västergötland är bland de värst drabbade av översvämningarna.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Väder2023-01-19 12:04

Vattenmassor har trängt in i byggnader, förstört vägar och översvämmat hela stugbyar i delar av södra Sverige. Sedan i förra veckan har SMHI utfärdat röda varningar för området kring Marsjön och Mellsjön vid övre Viskan samt för Simmesjön vid övre Ätran.

På torsdagen har de höga vattenflödena redan nått sin kulmen och vattnet drar sig långsamt tillbaka. Men eftersom det rör sig om så stora vattenmassor kan det ta ett tag innan det är helt borta, enligt Disa Ekholm, hydrolog på SMHI.

– Men man kan förvänta sig att det inte blir ännu värre i alla fall. Det kommer långsamt att dra sig tillbaka, säger hon.

Hur lång tid det kommer ta är dock svårt att säga.

– Det beror på så många olika faktorer. Marktyp till exempel, hur mycket det lutar i området och om det är tjäle eller marken eller inte. Allt vägs samman och påverkar hur fort vattnet rinner undan.

SMHI har även orange varningar utfärdade för Dyltaån, Arbogaån, Storån, Nedre Ätran, Kilaån, övre delen av Nissan och nedre Lagan. Även flera gula varningar för höga flöden är utfärdade i olika delar av södra Sverige.

I områden kring Dyltaån och Arbogaån är det dock för tidigt att andas ut.

– Här såg vi i går att flödena fortfarande ökade, och sedan såg det ut som att det kulminerade under gårdagsdygnet. Men det är svårt att säga säkert, det kan såklart ta fart igen, säger Disa Ekholm och tillägger:

– Så där finns det risk att läget förvärras ytterligare.

Fakta: Vädervarningar

Gul varning: Vädret kan få konsekvenser för samhället och innebära vissa risker för allmänheten. Störningar i en del samhällsfunktioner väntas.

Orange varning: Kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten och allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner väntas.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten. Omfattande störningar i samhällsfunktioner väntas.

Källa: SMHI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!