Under söndagen sänkte SMHI varningen för höga vattenflöden till gul. Men det är bara tillfälligt. Från och med tisdag uppgraderas varningen återigen till röd i ett område som innefattar Västra Götalands-, Värmlands-, Jönköpings- och Örebro län.
– Det är framför allt på västra sidan av landet, det beror på att det är så vattenmättat där jämfört med i öst. Där är grundvattennivåerna relativt låga så att det finns plats i marken för en del regn, säger Niclas Hjerdt, hydrolog på SMHI.
Oavsett färgskala kvarstår dock riskerna med att det regntyngda ovädret orsakar översvämningar på vägar och i källare hos folk, påpekar han.
– Där säger egentligen inte de här höga flödena någonting, det får man vara tydlig med. Folk som drabbas av översvämningar tänker nog inte på att det kan vara två olika orsaker, säger Niclas Hjerdt.
Exceptionellt ihållande
En lång svans av nederbörd har under söndagen letat sig in över de södra delarna av landet.
Den gula regnvarningen som tidigare utfärdats ligger fortsatt kvar för hela södra och mellersta Sverige. Under natten till måndag och fram till tisdagen får även stora delar av Norrland ta del av regnet och den gula varningen.
– De kraftigaste mängderna väntas under måndag- och möjligtvis tisdagsdygnet, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI.
Med tiden övergår regnet till att bli mer skurbetonat, där det kan förekomma åska. För den södra halvan av landet kan det för vissa innebära att det blir blött ända fram till onsdagen.
– Då är det regn i två-tre dygn i princip, och det är väl ganska så exceptionellt. Framför allt att vi har ett sådant stort varningsområde för regn en sommarmånad. Skurar är inte ovanligt, men nu är det i princip bara nordligaste Norrland som inte har någon varning, säger Erik Höjgård-Olsen.
Kan döpas till Hans
I Norge har ovädret fått namnet Hans, men innanför den svenska gränsen är det varningstäta vädret än så länge namnlöst.
– I regel brukar Sverige inte döpa oväder om det inte är vind uppe på stormstyrka. Det är möjligt att vi kanske skulle kunna nå det på tisdag på framför allt västkusten och Skånes kust. Om SMHI skulle ge ovädret ett namn skulle vi adoptera Hans, säger Erik Höjgård-Olsen.