SMHI varnar för kraftig åska

I stora delar av landet har det varit sommar och sol i veckan. Men nu byts det ut mot regn och åska, och SMHI har gått ut med en klass 1-varning för kraftig åska i södra Sverige.

Under fredagskvällen och natten till lördag är det risk för kraftig åska i flera län i Sverige. Arkivbild.

Under fredagskvällen och natten till lördag är det risk för kraftig åska i flera län i Sverige. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Väder2020-08-21 18:15

Människor som befinner sig i södra Sverige kan vinna på att lämna båten i hamn. SMHI har nämligen utfärdat en varning för kraftig åska.

– Vi har just nu utfärdat en varning för hela Skåne län samt Blekinge och Kalmar län utom Öland, säger Linus Karlsson, meteorolog vid SMHI.

Risk för strömavbrott

Redan under eftermiddagen började skurarna passera över södra Sverige, men det är främst under kvällen och natten som åskan väntas förekomma. SMHI varnar också för kraftiga vindar, mycket regn, el- och telestörningar samt risk för bränder och blixtnedslag.

– Den risken finns ju alltid, att det kan träffa oturligt så att någonting tar fyr.

Linus Karlsson rekommenderar alla som befinner sig i de drabbade länen att inte åka ut till havs och att undvika höga platser.

– Man ska helst befinna sig inomhus på en säker plats.

Ostadig helg

I övriga landet är vädret ostadigt, och regnskurar väntas från Skåne till Svealand. Även i Norrland finns risk för regn och åska. Bäst chanser för sol finns i delar av Västerbotten och Norrbottens läns kustland där det ser ut att bli ett soligt avslut på dagen.

– Helgen är fortsatt rätt så ostadig. Det kan stundvis vara uppehåll och solen kan visa sig, men vi har skurar som passerar på flera håll.

Också lägre temperaturer är att vänta, främst på söndag då det blir runt 20 grader i söder och 13-17 grader i norr.

– Framför allt på söndagen börjar man märka att vi nu har svalare luft som puttar bort den här varmare luften som vi har haft, säger Linus Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!