SMHI varnar för nya skyfall: "Blöt helg"

SMHI varnar för nya skyfallsliknande regn i delar av mellersta Sverige under torsdagen. Men även fredagen och helgen väntas bli blöt.

SMHI varnar för skyfallsliknande regn i bland annat Uppsala. Arkivbild.

SMHI varnar för skyfallsliknande regn i bland annat Uppsala. Arkivbild.

Foto: Oscar Olsson/TT

Väder2023-08-24 06:41

Regnet väntas falla inom ett område som sträcker sig som en triangel mellan Hudiksvall, Falun och Norrtälje, och även städer som Gävle och Uppsala berörs.

– Vi har utfärdat en gul varning för att det kan komma större mängder regn på kort tid vilket ger risk för översvämningsproblem, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Varningen gäller från lunchtid på torsdagen till klockan åtta på kvällen.

Lokala variationer

Det kan dock förekomma stora lokala variationer och det är osäkert var de största mängderna kommer att hamna. Även i andra delar av landet väntas regn – om än inte lika kraftigt.

– Från det här området och norrut väntas det förekomma en hel del skurar. Längre söderut är det till stor del uppehållsväder, säger Moa Hallberg.

Men det varar inte länge. Under fredagen drar ett nytt regnområde in från sydväst över Götaland och rör sig sedan norrut successivt.

– Det blir en blöt helg generellt. Vi har ingen varning utfärdad just nu men det ser ut att kunna bli kraftigt regn på sina håll under helgen. Det gäller framför allt södra Norrlandskusten, Dalarna och möjligtvis även västkusten, säger Moa Hallberg.

Nya arbetsrutiner

I Gävle där SMHI utfärdat en gul varning har man ändrat sina arbetsrutiner sedan 2021 då ett regnväder orsakade omfattande översvämningar.

– Vi har vissa trummor och brunnar som måste vara öppna för att kunna avleda vatten så fort som möjligt. För varje gul varning har vi ett antal ställen som vi åker och kollar och rensar för att vattnet ska kunna avledas så fort som möjligt, säger Johan Larsson, enhetschef för drift och utemiljö i Gävle kommun.

Kommer det mycket vatten på kort tid som vid ett kraftigt regn har ledningarna inte kapacitet att ta emot allt vatten.

– Men vi ser i alla fall till att ta bort löv och sånt ovanpå så att det har möjlighet att komma ner fram tills det är fullt.

SMHI varnar för skyfallsliknande regn i delar av mellersta Sverige.
SMHI varnar för skyfallsliknande regn i delar av mellersta Sverige.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!