SMHI varnar för nytt snöoväder

Mellansverige kan se fram emot ytterligare ett dygn med snö med upp till 30 centimeter nederbörd lokalt, enligt SMHI som även varnar för besvärligt väder på västkusten.

Snö och hårda vindar väntas i delar av landet på måndag.

Snö och hårda vindar väntas i delar av landet på måndag.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Väder2022-02-20 10:43

SMHI har utfärdat orange varning för hårda vindar och kraftigt snöfall i delar av landet för måndagen.

Varningen gäller Örebro län, Västmanlands län, Stockholms och Uppsala län samt den nordligaste delen av Södermanlands län.

Det rör sig om ett djupt lågtryck som ger bitvis kraftigt snöfall och rejäl blåst. Snömängderna beräknas till mellan 15 och 25 centimeter, i södra Örebro län möjligen upp mot 30 centimeter.

SMHI har även utfärdat gul varning för kraftigt ihållande snöfall i stora delar av mellersta Sverige under måndagen, samt gul varning för stormbyar i stora delar av Skåne och Halland upp mot Varberg. Orsaken är ett lågtryck som döpts till Franklin av Storbritanniens vädertjänst.

– Det kommer bli besvärligt väder, säger SMHI:s meteorolog Emma Härenstam till Göteborgs-Posten.

– Ovädret drar in under söndagskvällen i Göteborgsområdet. Först i form av snö eller blötsnö, som sen övergår i kraftigt ihållande regn under natten, säger Härenstam.

Orange varning är den näst allvarligaste i den tregradiga skalan, medan gul är den minst allvarliga. Orange varning innebär allvarliga konsekvenser för samhället och fara för allmänheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!