SMHI varnar för plötslig ishalka

Underkylt regn kan skapa problem i trafiken i dag, enligt SMHI. Varningen för plötslig ishalka gäller för stora delar av Norrland.

Gul varning – plötslig ishalka

Gul varning – plötslig ishalka

Foto: Johan Hallnäs/TT

Väder2021-12-17 07:28

Den plötsliga ishalkan gäller framför allt för Norrlandskusten i Västernorrlands län, Västerbottens län och södra Norrbottens län.

– I Västerbotten gäller det även i inlandet och i fjällen. I Norrbotten pratar vi om den sydligaste delen från kusten och ända in till fjällen, säger Erik Höjgård-Olsen, vakthavande meteorolog på SMHI, till TT.

– Det underkylda regnet ser ut att komma ganska precis vid klockan 13.

Varningen för ishalka gäller sedan fortsatt under eftermiddagen och kvällen fram till klockan 21.

– Varningen för det underkylda regnet kan utökas fram till midnatt i Kalix, Haparanda och i Pajala.

Södra Norrland blir halt tidigt

I Härjedalen och i Jämtlands län, men även i den nordligaste delen av Dalafjällen, gäller varningen redan från niotiden på morgonen fram till klockan 15.

– Det finns en liten tendens att det underkylda regnet kan förekomma på Dalarnas sida vid gränsen mot Härjedalen, men det är lokalt och inte så långt ner i Dalarna, säger Erik Höjgård-Olsen.

Det är fortsatt rätt milda temperaturer som råder under fredagen och mätaren ligger på omkring noll grader i princip hela landet.

– Det går från ett par minusgrader i norr till ett par plusgrader i söder.

"Halvvägs där"

Under kommande natt och på lördagen fortsätter regnet att falla i Jämtland, där temperaturen ligger strax över noll grader. Nederbörden i Västerbottens län övergår troligtvis till snö.

Från måndag väntas minusgrader att göra sitt intåg igen i större delen av landet. Vid lunchtid väntas temperaturen ha nått under nollan även i större delen av Götaland.

– För att få en vit jul krävs ju lite nederbörd på det också, vilket är svårt att säga något om i nuläget. Men med kylan är vi halvvägs där i alla fall, säger Höjgård-Olsen.

Underkylt regn på kalla vägar ger plötslig ishalka på fredagen. Arkivbild.
Underkylt regn på kalla vägar ger plötslig ishalka på fredagen. Arkivbild.
Fakta: Gul varning för plötslig ishalka

Regn, eller underkylt regn, på kalla vägar ger ishalka som kan skapa problem i trafiken samt fördröja utryckningsverksamhet och hemtjänst.

Det kan leda till att trafiken går långsammare på grund av halka, samt begränsad framkomlighet på vägar på grund av trafikolyckor.

Risk för förseningar inom buss-, tåg- och flygtrafiken, samt inställda avgångar.

Utryckningsverksamhet och hemtjänst fördröjs.

Varningen gäller på fredag mellan klockan 13 till klockan 21 i Västernorrlands län, Västerbottens län och södra Norrbottens län.

Källa: SMHI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!