SMHI varnar för skyfall och översvämningar

Skyfall och åska drar in över Sverige. SMHI varnar för översvämningar i bebyggelse.
–Vattnet har ingen väg att gå in i marken, säger hydrolog Julia Zabori.

Ett oväder med skyfall och kraftig åska drar in över stora delar av Sverige. Arkivbild.

Ett oväder med skyfall och kraftig åska drar in över stora delar av Sverige. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Väder2022-08-19 10:23

Väderinstitutet har utfärdat en gul varning, den lägsta nivån av de tre vädervarningarna, för skyfall i stora delar av Götaland, Svealand och södra Norrland.

– Det kommer inte vara kraftigt regn i hela området och konsekvenser kommer inte uppstå överallt, men den största risken är här, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

Motsvarar augustimängden

I de kraftigaste skurarna kan det komma uppåt 70 millimeter på vissa håll.

– Det motsvarar ungefär vad som brukar komma ner under en vanlig, eller tidigare vanlig augusti, för det är ju vanligare nu med större nederbördsmängder, säger Eriksson.

Ovädret hade vid 20.30-tiden på fredagen dragit in över södra Sverige och nått Dalarna.

– Under natten kommer de här regn- och åskskurarna sprida sig norrut över landet. Sedan kan det fylla på med nya skurar i söder, säger meteorolog Caroline Vahlberg.

Fler varningar för skyfall och åska kan komma att utfärdas för lördagen. Delvis i samma områden men också i östra Svealand och delar av östra Norrland.

Systemet överbelastas

Varningen för skyfall gäller främst tätorter och innebär att ovädret befaras medföra översvämningar och utgöra viss risk för allmänheten.

– Vid skyfall är det ofta inte vattendrag som orsakar översvämningar i till exempel städer. Då handlar det mer om att dagvattensystemet inte kan ta emot vattnet. Det kan komma ganska stora regnmängder på en dag som fyller upp, säger Julia Zabori, hydrolog på SMHI.

När dagvattenledningarna överbelastas kan vattnet rinna in i källare, tränga upp ur brunnar och samlas på vägar.

– Det är en fråga om hur mycket nederbörd som kommer under en viss tid och hur mycket kapacitet det finns i systemet att få bort vattnet.

Låga vattennivåer

Efter en torr vår och en het sommar är vattennivåerna låga i både yt- och grundvatten. Utanför städerna har marken därför goda möjligheter att suga upp nederbörden.

– Jag ser inte i nuläget att det skulle bli en hydrologisk översvämningsvarning. Marken och många sjöar, särskilt i södra Sverige, kan ta upp mycket vatten, säger Julia Zabori.

Samtidigt kan mycket torr mark göra att vätan inte absorberas. Men vid översvämningar som orsakas av vattendrag i Sverige är det oftast redan blött i marken på grund av långvarigt regn eller snösmältning.

På söndag blir det lugnare väder. Men det kan ligga kvar regn över nordöstra Norrland, samtidigt som nya skurar drar in över Västsverige.

Redan i torsdags drabbades bland annat Båstad av både hagel och översvämningar efter att ett kraftigt regnoväder dragit in.

– Det är jättestor påverkan med vatten i fastigheter och infrastrukturen i Båstads samhälle, sa Peter Karlborg, inre befäl vid räddningstjänsten i Halland, till Sydsvenskan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!