SMHI varnar: Ge dig inte ut med sommardäck

SMHI varnar för risk för "extra besvärligt väglag" under torsdagsmorgonen i mellersta Svealand och Götaland. Orsaken är regn och snöfall.

Det är risk för extra besvärligt väglag, enligt SMHI i ett stort område i mellersta Svealand och Götaland under torsdagens inledning. Arkivbild.

Det är risk för extra besvärligt väglag, enligt SMHI i ett stort område i mellersta Svealand och Götaland under torsdagens inledning. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Väder2024-04-18 08:14

– Det som är oroväckande är att många har hunnit byta till sommardäck. På sina håll kommer det att vara vinterväglag och då ska man helst inte ge sig ut i trafiken om man har bytt till sommardäck, säger Linnea Rehn Wittskog, jourhavande meteorolog på SMHI.

Nattens gula varning för snöfall ligger fortsatt kvar för ett område som som sträcker sig från norr om Örebro, ner över Vätterns omgivningar och vidare ner över Småland. På sina håll kan det falla 5–10 centimeter snö.

– Just nu snöar det på hyfsat ymnigt strax öster om Vättern och de norra delarna av Jönköpings län och de inre delarna av Östergötland. Sedan förekommer det också en del snöbyar utanför varningsområdet, men där är det inte lika kraftigt, säger Rehn Wittskog.

Trafikverket hade vid 08-tiden inte märkt av några trafikstörningar i det aktuella området.

– Än så länge är det inga problem någonstans, vad jag fått kännedom om, säger presskommunikatör Katarina Wolffram.

Varningen gäller fram till klockan 11. Snön väntas smälta undan under dagen då temperaturerna stiger.

– Samtidigt kommer nederbörden röra sig åt sydost och dra bort. När det drar sig söderut kommer det alltmer övergå i regn.

Framåt och över helgen väntas kallt vårvinterväder i stora delar av landet, med minusgrader på natten.

Under natten till fredag ser ny snö ut att dra in i Östergötland och Örebrotrakten.

– Överlag hela veckan ut kommer det vara ganska kallt i hela landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!