SMHI varnar – kraftigt regn i sydost

Stor mängder regn väntas i sydöstra Sverige – vilket kan medföra risk för översvämningar.

SMHI varnar för stora mängder regn i sydöstra Skåne. Arkivbild.

SMHI varnar för stora mängder regn i sydöstra Skåne. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Väder2022-09-28 09:50

– Bor man i ett område som lätt blir utsatt när det är stora regnmängder ska man vara beredd, säger Linus Karlsson som är jourhavande meteorolog på SMHI.

På en del håll kan det komma 70 millimeter eller mer, uppger SMHI som utfärdar en gul vädervarning. Regn väntas i Blekinge län, södra Kalmar län, delar av Kronobergs län och nordöstra Skåne län under onsdagen och torsdagen.

– Det kommer att vara stora lokala variationer även inom området. Det är uppemot 70 millimeter lokalt – och på sina håll mer, säger Linus Karlsson.

På vissa platser kan nederbörden bli kraftig, och det finns risk för att vägar, dagvattensystem och källare drabbas av översvämningar.

SMHI har även utfärdat en gul varning för kuling när vindarna tilltar i Skagerak samt mellersta och sydöstra Östersjön.

Varning för stora mängder regn i sydöstra Sverige under onsdagen och torsdagen.
Varning för stora mängder regn i sydöstra Sverige under onsdagen och torsdagen.
Fakta: SMHI:s vädervarningar

SMHI: varningssystem bygger numera på färger för olika vädervarningar. De tidigare klass 1-, 2- och 3-varningarna har utgått.

Gul varning: Vädret kan få konsekvenser för samhället, och vissa risker för allmänheten. Störningar i en del samhällsfunktioner väntas.

Orange varning: Kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten, och allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner väntas.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten. Omfattande störningar i samhällsfunktioner väntas.

Källa: SMHI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!