SMHI varnar: Snöfall kan påverka trafiken

SMHI har utfärdat en gul varning för snöfall över nordvästra Götaland och inre Sveland från och med natten mot måndag. All trafik riskerar att påverkas.

Snöfallet över nordvästra Götaland och inre Sveland håller i sig från söndagskvällen och hela måndagen, enligt SMHI:s prognoser. Arkivbild.

Snöfallet över nordvästra Götaland och inre Sveland håller i sig från söndagskvällen och hela måndagen, enligt SMHI:s prognoser. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl / TT

Väder2023-10-28 19:20

Ett regnområde rör sig på söndagen in över södra Sverige och i norra Götaland och Svealand övergår regnet i snö, enligt Toni Fuentes, meteorolog vid SMHI.

Lokalt väntas upp till tio centimeter blötsnö under måndagen.

– Det är det första snöfallet på ett ganska stort område tidigt på säsongen, säger han.

Den gula varningen för snöfall gäller fram till måndagskvällen.

Trafiken kan komma att påverkas av halka, snömodd, dålig sikt och snörök. Det finns även en risk för att kollektivtrafiken och flygtrafiken påverkas av förseningar och inställda avgångar.

– Vad vi ser utifrån prognosen är att varningen kommer omfatta det här området. Men våra körningar är lite osäkra och det svårt att säga om även andra områden kommer att påverkas, säger Fuentes.

För söndagen har SMHI utfärdat flera gula kulingvarningar som gäller Skagerrak, mellersta, södra och sydöstra Östersjön samt Kattegatt.

Fakta: Vädervarningar

Gul varning: Vädret kan få konsekvenser för samhället och innebära vissa risker för allmänheten. Störningar i en del samhällsfunktioner väntas.

Orange varning: Kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten och allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner väntas.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten. Omfattande störningar i samhällsfunktioner väntas.

Källa: SMHI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!