Snökaoset avtar men fortsatt kallt

Snösmocka, stark vind och minusgrader har lett till inställda skolbussar och problem med trafiken. Men under dagen lugnar sig vädret, även om det blir fortsatta minusgrader.

Snöovädret har varit värst längs Norrlandskusten och Gävleborg, men även Stockholm fick mycket snö i går.

Snöovädret har varit värst längs Norrlandskusten och Gävleborg, men även Stockholm fick mycket snö i går.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Väder2023-11-29 07:40

Det är kyla från nordost som lett till minusgrader över hela landet, och på många håll har det snöat och blåst intensivt under det senaste dygnet.

Mest drabbad är Norrlandskusten. Rekordet slår Umeå med 30 centimeter snö under det senaste dygnet.

– På en del platser där vi inte mäter kan det säkert vara mer. Det har säkert kommit en halvmeter snö på sina ställen, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Från bland annat Skellefteå kommer rapporter om inställda skolbussar, och långtradare som inte kan ta sig upp för backar på grund av halka. Det kalla vädret och blåsten gör att snön flyger omkring, och när den lägger sig på vägen blir ytan hal.

Flera trafikolyckor har inträffat, uppger Trafikverket. Bland annat har det skett en olycka i Örebro med ett tungt fordon och vid Trafikplats Arlanda bilolyckor inträffat i båda riktningarna.

– Det är besvärligt vägunderlag på många håll i Sverige. Det gäller att man anpassar sitt körsätt efter det, säger Denny Josefsson, presskontakt på Trafikverket.

Under dagen ska både snöfallen och blåsten avta i de flesta delarna av landet, enligt SMHI. Minusgraderna håller dock i sig i hela landet i minst en vecka, även om det blir en aning varmare. På Öland och Gotland kan det bli någon dag där temperaturen letar sig över nollan.

Här snöade det mest

Från morgonen 28 november till 29 november 2023 snöade det mest på följande platser, enligt SMHI:s mätningar:

1) Umeå 30 cm

2) Ångermanlandskusten, Nora Östanå 23 cm

3) Piteå samt Sundsvall, Midlanda 22 cm

4) Skellefteå, Bygdsiljum 19 cm

5) Hälsingland, Delsbo 17 cm

6) Norra Västerbotten, Lövånger, samt Sidsjö i Medelpad 16 cm

Källa: SMHI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!