Snöoväder gav inställda bussar och elavbrott

Under lördagen drog ett besvärligt snöoväder in över delar av landet. Snörusket orsakade både strömavbrott och inställda bussar. Sent på lördagskvällen var omkring 1 500 hushåll fortfarande utan ström.

Göran Stenholm skottar utanför huset på Sveavägen i Nybro på lördagen. SMHI har utfärdat en orange varning för snöfall i sydöstra Sverige.

Göran Stenholm skottar utanför huset på Sveavägen i Nybro på lördagen. SMHI har utfärdat en orange varning för snöfall i sydöstra Sverige.

Foto: Suvad Mrkonjic/TT

Väder2022-11-19 08:40

Under natten till lördag började snön röra sig in över landet. På förmiddagen rapporterade SMHI ett snödjup på 25 centimeter i Oskarshamn. I Orrefors var djupet 11 centimeter och i Hoburg på Gotland 12 centimeter.

Under eftermiddagen spred sig snövädret upp över Sörmland och Stockholmsområdet och svepte vidare in över andra områden i landet. SL ställde in busslinjer i bland annat Stockholms innerstad.

– Det är viktigt att bussen ska komma fram på ett säkert sätt. När det blir mycket halt måste vi ställa in, säger SL:s presskommunikatör Karolina Wichman.

Vid 17-tiden började SL åter trafikera ett antal av de inställda busslinjerna, men då med andra, kortare, busstyper än de som normalt trafikerar sträckorna. SL hade vid 20-tiden fortfarande ingen prognos för när busstrafiken kan återupptas i sin helhet.

– Vi har successivt kommit igång, men eftersom vi använder andra typer av bussar blir trafiken reducerad, säger Wichman.

Orange varning

SMHI utfärdade även en orange varning för snöfall över delar av Götalands östkust, där det började snöa under natten mot lördag, främst i ett stråk från Oskarshamn och en bit söderut. Snöfallet fortsatte även att intensifieras på vissa håll i landet. Under kvällen utfärdades även en orange varning för sydöstra Skåne, där det väntas snöa kraftigt under natten till söndag och vidare under dygnet.

– Vi har valt att utfärda en varning i området då vi väntar att det kommer komma 20 till 30 cm snö. Det kommer även vara en del friska vindbyar, säger Kristin Hallberg som är meteorolog på SMHI.

Det finns även gula varningar, för Gotland, Öland, södra Skåne och delar av Götalands och Svealands kust där snöfall väntas under lördagen eller in på söndagen. Även dessa väntas kunna orsaka trafikstörningar.

Tusentals strömavbrott

Tusentals av Eons kunder drabbades av strömavbrott till följd av snöovädret, allra värst drabbade blev kommunerna Västervik och Oskarshamn. Vid 21.30-tiden hade antalet drabbade minskat till 1 493 kunder i landet.

– I Kalmar är det 712 kunder som fortfarande är drabbade. Sen har vi haft ett avbrott i Norrköping där det är 763 kunder som är drabbade. I Kalmar var det snöovädret som orsakade strömavbrottet. Där kommer vi första kunna lösa problemet imorgon, säger Björn Persson på Eons pressjour.

Centrala Stockholm på lördagseftermiddagen innan SL ställde in busstrafiken.
Centrala Stockholm på lördagseftermiddagen innan SL ställde in busstrafiken.
Fakta: SMHI:s vädervarningar

SMHI:s varningssystem bygger numera på färger för olika vädervarningar. De tidigare klass 1-, 2- och 3-varningarna har utgått.

Gul varning: Vädret kan få konsekvenser för samhället, och vissa risker för allmänheten. Störningar i en del samhällsfunktioner väntas.

Orange varning: Kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten, och allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner väntas.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten. Omfattande störningar i samhällsfunktioner väntas.

Källa: SMHI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!