Snövädret tilltar – många trafikolyckor

Snövädret över delar av Mellansverige tilltar och många trafikolyckor har rapporterats. –Det blir intensivare snöfall över kvällen och natten. De oranga varningarna står sig, säger Angelica Lundberg, meteorolog på SMHI.

Olycka med långtradare nära Grums i Värmland.

Olycka med långtradare nära Grums i Värmland.

Foto: Amery von Schoultz/TT

Väder2023-10-30 01:26

Under dagen har varningarna uppdaterats med en tilltagande nordostlig vind. När temperaturen sjunker i natt ökar sannolikheten för att snön kommer att ligga kvar.

– Snövädret rör sig sakta österut och blir mer intensivt vilket har att göra med att temperaturerna sjunker också. Det första kanske smälter bort men det är mellan noll och tre minusgrader i princip i det området där de oranga varningarna gäller, säger Angelica Lundberg till TT vid 19-tiden.

Som mest väntas uppemot 30 centimeter snö på en del håll.

– Jag hoppas folk har vinterdäcken på, eller jobbar hemifrån i morgon, säger Lundberg.

Norr- och österut

Redan på måndagsmorgonen började det snöa i delar av Värmland, Dalarna och Örebro län.

Snövädret rör sig norrut och österut, in över Gävleborg och längre in över Dalarna. En orange varning har utfärdats för kraftiga snömängder i mellersta Svealand samt Gävleborgs län, och i sydvästra Svealand.

I Värmland och södra Dalarna väntas 20 till 30 centimeter snö. I Gävleborg väntas det kraftigaste snöfallet framåt tisdag morgon med 15 till 25 centimeter snö.

Förutom kraftigt snöfall blåser friska till hårda byvindar från nordost. Värst blir blåsten vid Gävleborgskusten.

Över 90 trafikolyckor

Snövädret har fört med sig trafikstörningar och en rad trafikolyckor i de områden det dragit fram genom. Totalt har 92 trafikolyckor inträffat i region Bergslagen, varav 19 olyckor med rapporterade personskador, skriver polisen på sin hemsida klockan 21.22. Till Bergslagen hör Värmland, Dalarna och Örebro.

Många stillastående fordon och nedfallna träd blockerar samtidigt trafiken.

Bland annat krockade en timmerbil och en personbil på E45 i Sunne kommun, vilket ledde till att vägen var avstängd i flera timmar. En person skadades allvarligt i olyckan, enligt SVT Värmland. På riksväg 63 var tre personbilar och en lastbil inblandade i en olycka.

– Jag ber alla trafikanter: sänk hastigheten, säger polisinspektör Tomas Braneby till SVT.

E18 mot Norge är avstängd från riksgränsen vid Stocketjärn i båda riktningarna på grund av stillastående lastbilar, skriver Trafikverket på sin hemsida. Vägen beräknas öppnas vid åttatiden tisdag morgon.

Väg E16 i Gagnef var avstängd i båda riktningar efter en olycka med flera fordon, rapporterar SVT Dalarna.

Värmland och Dalarna har också drabbats av många elavbrott under snövädret.

Besvärligt i norr

Under tisdagen når snöområdet nordligare breddgrader i Sverige men avtar samtidigt i intensitet. Gul snöfallsvarning har utfärdats från tisdag kväll för södra Norrlandskusten och delar av Jämtland.

Tidvis kraftigt snöfall befaras föra med sig trafikstörningar. I kustlandskapen blir det samtidigt blåsigt.

Även Norge drabbas. I södra och östra delen av landet har snöfall orsakat stora förseningar i trafiken, stillastående köer och en del olyckor rapporteras.

SMHI varnar för kraftiga snöfall som kan medföra störningar i trafiken även under tisdagen.
SMHI varnar för kraftiga snöfall som kan medföra störningar i trafiken även under tisdagen.
Fakta: Vädervarningar

Gul varning: Vädret kan få konsekvenser för samhället och innebära vissa risker för allmänheten. Störningar i en del samhällsfunktioner väntas.

Orange varning: Kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten och allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner väntas.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten. Omfattande störningar i samhällsfunktioner väntas.

Källa: SMHI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!