Stökigt väder: Kuling och lavinfara

Det blåser hårda vindar till havs och SMHI har utfärdat en klass 1-varning för kuling och nedisning i stora delar av Östersjön. I fjällvärlden råder det betydande lavinfara inför den sista sportlovsveckan.

Det råder lavinfara i fjällen. Arkivbild.

Det råder lavinfara i fjällen. Arkivbild.

Foto: Nisse Schmidt/TT

Väder2021-03-07 17:33

Färjetrafiken mellan Umeå och Holmön har ställts in fram till måndag morgon på grund av det hårda vädret, rapporterar P4 Västerbotten.

SMHI varnar för kuling i hela Östersjön förutom Finska viken. Dessutom varnar man för nedisning i Södra Bottenhavet och norrut, samt i Norra Östersjön och Finska viken.

Även i Södra Jämtlandsfjällen har det blåst hårt och, precis som på resten av Naturvårdsverkets prognosplatser för lavinfara, råder där en klass 3-varning för laviner.

Betydande lavinfara

"Med fortsatta snöbyar och hård vind även under söndagen så är vårt råd väldigt enkelt. Undvik all brant terräng i de väderstreck som samlat snö", skriver Naturvårdsverket om Södra Jämtlandsfjällen på sin sajt Lavinprognoser.

– Det är fortfarande blåsigt i Jämtlandsfjällen. Det finns lokalt hårda vindar på kalfjället, men de kommer att avta i natt, säger Gunilla Grafström, jourhavande meteorolog på SMHI.

Andra delar med betydande lavinfara är Abisko/Riksgränsfjällen, Kebnekaisefjällen, Västra Vindelfjällen, Södra Lapplandsfjällen och Västra Härjedalsfjällen.

Lugnare nästa vecka

På måndag inleds den sista sportlovsveckan. Då är det sportlov i Norrbottens län, Västerbottens län, Jämtlands län, Västernorrlands län samt i flera kommuner i Gävleborgs län.

Enligt SMHI kommer vindarna i fjällen att avta på måndag.

– Det blir en lite lugnare start på nästa vecka. I Jämtlandsfjället kan det tidvis blåsa mer. Sedan blir det allmänt blåsigt på torsdag, säger Gunilla Grafström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!