Stor förödelse efter skyfallen

Det kraftiga regnet har avtagit och läget har stabiliserats något, men förödelsen efter de skyfall som drabbat bland annat Gävle är stor.

Villaområdet Hemlingby i Gävle, efter onsdagsnattens kraftiga skyfall.

Villaområdet Hemlingby i Gävle, efter onsdagsnattens kraftiga skyfall.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Väder2021-08-19 08:42

Räddningstjänsten i Gästrikland har under natten fortsatt hjälpa privatpersoner vars bostäder svämmats över av stora regnmängderna – och där det är risk för liv.

– Vi har hjälpt privatpersoner efter en prioriteringslista som vi har och det har inte kommit in några fler larm under natten. Det har lugnat sig, säger Henrik Hjelm, inre befäl vid räddningstjänsten.

Under onsdagen kom larm om rasrisk vid ett antal dammar, men enligt räddningstjänsten är läget i nuläget under kontroll.

– Ägarna till kraftverken ska i dag åka ut och titta hur det ser ut. Öppnar man för mycket så finns det risk för översvämningar, säger Håkan Hjelm.

På grund av översvämningarna fick skolstarten i Gävle skjutas upp. Men på torsdagen ska de flesta barn kunna komma tillbaka till skolan, rapporterar P4 Gävleborg. Busstrafiken påverkas däremot fortsatt i Gävleområdet där stadstrafiken och även vissa regionbussar är inställda.

Enligt SMHI kan det komma lite regn i de områden som drabbats hårt av de kraftiga regnet men det handlar mest om enstaka skurar.

– Det kraftigaste regnet som var över Dalarna och sydöstra Norrland har verkligen mattats av, säger Linnea Rehn, meteorolog på SMHI.

Inga större regnmängder väntas hellre de närmaste dagarna.

– Det kommer vara lite ostadigt med någon regnskur men inget omfattande sammanhängde regnväder, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!