Stormen Babet drar in – risk för stora skador

Stormen Babet drar in över Sverige och väntas slå hårdast mot de södra delarna. SMHI varnar för risk för omfattande översvämningar i södra Skåne samtidigt som tåg- och flygtrafiken påverkas.

Vågorna piskar mot vågbrytaren vid Falsterbokanalen i Höllviken.

Vågorna piskar mot vågbrytaren vid Falsterbokanalen i Höllviken.

Foto: Johan Nilsson/TT

Väder2023-10-20 14:26

Det är det brittiska väderinstitutet som har döpt ovädret till Babet.

– Storbritannien har ett väldigt djupt lågtryck över sig och samtidigt har vi ett högtryck över norra Sverige med kall luft. Det är detta som skapar en kraftig vind över södra Sverige, säger Ida Dahlström, meteorolog på SMHI.

Från eftermiddagen väntas hårda vindbyar i södra Halland, Skåne, Blekinge och södra Öland. Från natten gäller detta även längs Vänerns och Vätterns västkuster.

SMHI har även utfärdat en orange varning för högt vattenstånd i Östersjön längs den skånska sydkusten med risk för översvämningar som kan påverka både vägar och järnvägar. Hamnar och kustnära byggnader riskerar stora skador.

"Väntas stormbyar"

– För södra Skåne blir det som blåsigast under kvällen och natten. Då väntas det stormbyar där, säger Ida Dahlström.

Särskilt utsatt är Skanör–Falsterbo, där Vellinge kommun rustats med ett översvämningsskydd för att skydda Skanörs tätort.

– Vi tar detta på jättestort allvar. Vi ska göra allt vi kan för att det ska bli så liten påverkan som möjligt, säger kommunens tekniske chef Ulf Andersson till P4 Malmöhus.

Från klockan 15 i eftermiddag stängs tågtrafiken ett dygn framåt på flera sträckor i Skåne och även i Småland påverkas vissa sträckor.

Stormen gör även att flygplatsen Kastrup i Köpenhamn i nuläget ställer in 71 av 750 planerade avgångar eller ankomster.

– Det är flygsällskapen som tar beslut. De rör sig framförallt om mindre plan som har ställts in. De flesta klarar mycket blåst men det kan bli problematiskt att få in och ut passagerare från flygplanen när det blåser mycket, säger Agnes Kreinøe, kommunikationsansvarig vid flygplatsen Kastrup, till TT.

Inslag av snö

Färjebolag uppger att avgångar till och från Ystad samt Trelleborg mot Tyskland och Polen ställs in. Scandlines meddelar att linjen Rödby–Puttgarden inte trafikeras under fredagen.

Det finns också risk för att Öresundsbron stängs, vilket sker om medelvinden uppgår till 25 meter per sekund. Öresundsbron skriver på sin hemsida att den risken ser ut att vara högst från klockan 20 i kväll till tidigt lördag morgon.

Regnet kommer att tillta under kvällen och under lördagen rör sig ovädret uppåt i landet. När det når det sydsvenska höglandet kan inlandet i Götaland även få snöfall.

– Men det är inget snö som väntas lägga sig på marken, utan det blir väldigt blött, säger Ida Dahlström.

Havet stiger vid översvämningsvallen vid Båtsmansvägen i Skanör.
Havet stiger vid översvämningsvallen vid Båtsmansvägen i Skanör.
Fakta: Tågtrafik ställs in

SMHI har gått ut med gul varning för mycket hårda vindbyar i södra Halland, Skåne, södra Blekinge och södra Öland från fredag kväll.

En orange varning råder för högt vattenstånd i Östersjön längs den skånska sydkusten. Hamnar och kustnära byggnader riskerar stora skador. SMHI varnar också för att vissa hamnar kanske inte kommer att kunna angöras och att förtöjda båtar och fartyg kan skadas. Det finns också risk för erosionsskador.

I Skåne stängs tågtrafiken klockan 15 i eftermiddag ett dygn framåt på följande sträckor: Svågertorp–Trelleborg, Svågertorp–Simrishamn, Ramlösa–Teckomatorp–Eslöv, Karlskrona–Kristianstad. Bussar kommer att ersätta, skriver Skånetrafiken på sin hemsida.

Samtidigt ställs trafiken in på två busslinjer i Skåne, dels mellan Malmö och Skanör och dels mellan Örkelljunga och Helsingborg.

Även mellan Kalmar och Linköping kommer tågtrafiken att ligga nere på grund av ovädret, liksom mellan Halmstad och Värnamo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!