Stormig avslutning på påsken i Jämtland

Avslutningen på påskhelgen kan bli blåsig i Jämtland – SMHI varnar för stormbyar i länet under annandag påsk. –Det är ett rejält blåsigt dygn att vänta, säger SMHI:s meteorolog Tomas Fyrby.

I Norrbotten kan det komma upp till två decimeter snö under söndagen. Arkivbild.

I Norrbotten kan det komma upp till två decimeter snö under söndagen. Arkivbild.

Foto: Terje Pedersen/TT

Väder2020-04-12 11:20

Klass 2-varningen för stormbyar gäller för Jämtlands län förutom fjällen, från och med måndag morgon fram till eftermiddagen.

– Det kommer att bli blåsigt, och eftersom det också är en kombination av nederbörd kan vi vänta oss mycket drivbildning av den snö som finns men också av den som fortsätter falla, säger Fyrby.

Stormbyarna riskerar att orsaka skador på byggnader med risk för kringflygande föremål, större skador på skog och risk förs törningar i trafiken och el- och teleförsörjningen.

– Om man inte nödvändigtvis måste ut och bege sig någonstans, så skulle jag rekommendera att hålla sig mest inomhus med tanke på att kombinationen av snöbyar och rejält blåsigt kan orsaka en del problem, säger Fyrby.

Snöfall i norra Norrland

Länsstyrelsen i Jämtland förbereder sig på stormen genom att hålla samverkanskonferenser med de berörda aktörerna.

– Det går ut på att vi ser hur vi kan använda länets resurser på bästa sätt, ta fram en lägesbild, och vilka behov det finns av hjälp, säger Thomas Jarnehill, kommunikatör på länsstyrelsen i Jämtland.

Påskhelgen avslutas med knepiga väderförhållanden även i andra delar av landet, enligt SMHI:s prognos.

– Vi ser ett snöfall över norra Norrland. Det kan ge snöhalka, och vi har fortfarande klass 1-varningar utfärdade framför allt till Norrbottens län inland. Vi har också klass 1-varningar för Norrbottensfjällen och även Västerbottensfjällen, säger Fyrby.

Varmt i sydöstra Sverige

I fjällen i Dalarna, Härjedalen, Jämtland, Västerbotten och Lappland väntas hård eller mycket hård vind i kombination med snödrev eller mycket nederbörd under det närmaste dygnet. Även i andra delar av Jämtlands län kan stormbyar på ungefär 25 meter i sekunder förekomma under måndagen.

Mycket hårda vindar väntas också i inlandet i Norrbottens och Västerbottens län samt i Västernorrlands län och i inlandet i Gävleborgs och i Dalarnas län.

Förutom varningar för kuling längs kusterna, utom i mellersta och sydöstra Östersjön, blir vädret lugnare i söder, men även i södra delen av landet väntas hårda vindbyar under måndagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!