Strömmen på väg tillbaka efter stormen Otto

Tågtrafiken är i gång efter att ha varit inställd till följd av stormen Otto. De allra flesta hushåll som blev strömlösa under stormen har fått elen tillbaka.

Ett träd som blockerar väg 13 utanför Hörby tas omhand på fredagskvällen.

Ett träd som blockerar väg 13 utanför Hörby tas omhand på fredagskvällen.

Foto: Johan Nilsson/TT

Väder2023-02-18 07:45

I samband med den annalkande stormen ställdes tågtrafiken i Väst- och Sydsverige in under fredagskvällen. Under lördagsförmiddagen var flera sträckor utan trafik, men vid 12-tiden bedömde Trafikverket att trafiken kunde börja gå som vanligt.

– Våra banor har klarat sig bra och vi har öppnat upp banorna. Det är upp till tågbolagen hur de börjar köra. Men banorna är öppna för trafik, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Flera av SJ:s tåg var inställda under förmiddagen på sträckan mellan Göteborg och Malmö, men efter Trafikverkets uppdatering kommer de att börja trafikera sträckan igen.

– Vi kommer nu köra våra tåg som vanligt enligt vår tidtabell. Nu rullar det på enligt plan, säger Neijla Fogelholm på SJs pressjour.

Enligt nyhetsbyrån Ritzau är flygtrafiken på Köpenhamns fortfarande berörd.

– Det kommer att påverka hela helgen, men framför allt på lördag, säger Lars Lemche, presstalespersonen på Köpenhamns flygplats till Ritzau.

Även Öresundsbron påverkades och var under några timmar helt stängd för trafik.

Tusentals drabbade

Stormen Otto som drog in över Sverige på fredagskvällen orsakade också stora störningar i elnäten under natten. Vindarna har avtagit och under helgen finns inga vindvarningar kvar för området.

Under natten var som mest över 16 000 hushåll strömlösa i stora delar av Götaland. På morgonen saknade fortfarande drygt 2 200 av Eons kunder ström. Sent på eftermiddagen var drygt 500 kunder fortfarande strömlösa.

– Målsättningen är att alla ska ha strömmen tillbaka i kväll, säger Peter Hjalmar, regionchef för Eon i södra Sverige.

Blåsigt i Skåne

Stormen Otto drog under fredagen in över stora delar av Götaland. Som blåsigast blev det i Skåne och upp längs västkusten. Kraftigast byvind noterade Hanö och Falsterbo med strax över 30 meter per sekund, enligt SMHI. Gränsen för orkan går vid 33 meter per sekund.

Det är den danska vädertjänsten som döpt stormen eftersom det är i Danmark som vinden väntades nå stormstyrka först, enligt SMHI.

Även färjor i Danmark och södra Norge fick ställas in. I Skottland och nordöstra England orsakade ovädret också större strömavbrott.

Fakta: Vädervarningar

Gul varning: Vädret kan få konsekvenser för samhället och innebära vissa risker för allmänheten. Störningar i en del samhällsfunktioner väntas.

Orange varning: Kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten och allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner väntas.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten. Omfattande störningar i samhällsfunktioner väntas.

Källa: SMHI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!