Sjövattnet guppar kring altanen som hör till den röda lilla stugan. Mats Gustafsson pekar på en björk som står drygt tio meter ut i vattnet.
– I vanliga fall är strandkanten bortanför trädet där, säger han.
De har ägt stugan vid Mellsjöns strand sedan 90-talet och konstaterar att de trots allt haft tur. Deras stuga har klarat sig utan skador, och man kan ta sig torrskodd till ytterdörren.
Flera grannhus bara ett stenkast bort har råkat mera illa ut. De ser ut att stå mitt i sjön, med vatten långt upp på fasaderna. I en av trädgårdarna sticker toppen av en gran upp ovanför vattenytan, flera meter ut i sjön. Längre bort ligger gröna sopkärl välta på en översvämmad väg, en soppåse seglar sakta ut från en av dem.
Vid närliggande Marsjön är stugområdena helt onåbara, vattnet täcker hela trädgårdar och alla vägar in och ut.
– De har en roddbåt som de ror fram och tillbaka till stugorna med, berättar Eva Rehn.
Flera varningar
SMHI har sedan i förra veckan utfärdat en rad varningar om översvämningar eller höga flöden i södra Sverige. På många håll har vattenmassorna trängt in i byggnader, förstört vägar och i måndags meddelade Vilda västern-parken High Chaparral att den drabbats av översvämning.
Röda varningar, den högsta nivån på skalan, har utfärdats för övre Viskan och övre Ätran. Orange varning gäller för Arbogaån, Dyltaån, Storån, nedre Ätran, Kilaån, övre Tidan, övre delen av Nissan och nedre Lagan.
Även flera gula varningar för höga flöden är utfärdade i olika delar av södra Sverige.
Men trots varningarna går det åt rätt håll. På onsdagen minskar flödena i princip i hela södra Sverige.
– Vi ser att kulmen är nådd på de platser där vi har översvämningsvarningar utfärdade, säger Disa Ekholm, hydrolog på SMHI.
Problemen kvarstår
Det innebär dock inte att problemen är över för de som drabbats av vattenmassorna.
– Det är svårt att veta exakt när översvämningssituationen kommer att vara över. Det blir en fördröjning från det att flödena minskar till att översvämningsytorna drar sig tillbaka, säger Disa Ekholm.
– Så det är naturligtvis svårt att lämna en prognos på när vattnet kommer att vara borta.
Vid Mellsjön följer de boende hur vattnet sakta drar sig undan. En sträng vass en meter från vattnet skvallrar om att nivån var ännu högre dagen innan.
– Har man inte varit här på sommaren så fattar man inte hur högt vattnet är nu, säger Mats Gustafsson.
Stugägarna i Mellsjöns stugförening har en grupp på Facebook där de kommunicerar med varandra. Mats Gustafsson och Eva Rehn skriver dagligen rapporter där så att grannarna som bor längre bort kan följa hur det går.
– Det är skönt att det börjar dra sig undan. Det är så tragiskt för många här, säger Eva Rehn.
Hur stora skadorna blivit på stugorna i närheten vet man inte än.
– Man får vänta tills vattnet sjunker undan innan man kan se något, säger Mats Gustavsson.