Svenskar larmar om hagelskadade bilar i Italien

Hundratals danska och svenska turister har larmat SOS International med anledning av skador på bilar som orsakas av hagelstormar i norra Italien.

Ett träd som fallit Milano efter ovädret med regn- och hagelstormar i norra Italien.

Ett träd som fallit Milano efter ovädret med regn- och hagelstormar i norra Italien.

Foto: Claudio Furlan/AP/TT

Väder2023-07-25 19:33

Under natten till tisdagen har fler än 700 danskar ringt larmorganisationen. Även ett 40-tal svenskar har larmat om skador på bilar.

– Det verkar framför allt vara skador på framrutan som man har kommit in med, säger Kristin Charlieson, specialist och kundkoordinator vid SOS International Sverige.

– Det är lite oturligt för är det bucklor är det bara att åka vidare, men med en skada på framrutan är det inte jättelätt. Och nu när det har varit så många bilar drabbade i samma region kommer det läggas på hög i verkstäderna.

Anmäl skador

Rör det sig endast om bucklor är rådet att anmäla skadorna till försäkringsbolaget. Men om bilen inte går att köra så får man kontakta försäkringsbolaget för att få hjälp med bärgning.

– Då kommer försäkringsbolaget eller SOS International kolla hur lång tid det tar innan bilen kan var klar, sedan kanske man behöver hjälp på annat sätt att ta sig hem och det finns också i försäkringen, säger Kristin Charlieson.

Däremot finns få hyrbilar att tillgå i området och flygen är fullbokade sedan tidigare. Det kan göra att turister kan bli kvar längre än väntat i regionen, enligt Kristin Charlieson.

Dödligt oväder

Ovädret i norra Italien har orsakat två dödsfall.

Natten mot tisdagen omkom en 16-årig flicka när en regnstorm med kraftiga vindar fick ett träd att falla över hennes tält på ett scoutläger nära Brescia öster om Milano i norra Italien, och i måndags dog en kvinna efter att ha blivit träffad av ett fallande träd i Lissone, norr om Milano.

Det finns inga uppgifter om att svenskar ska ha skadats i ovädret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!