Trafikkaos i snövädrets spår – mer väntas

Det kraftiga snöfallet som berört mellersta Svealand drar sig sakta norrut. I Gävleborg varnas för kraftigt snöfall och hårda vindar. I Dalarna har omkring 40 lastbilar fastnat i snömodden.

Snöovädret har ställt till det på vägarna, som i trakterna av Grums i Värmland där en långtradare gick av vägen på måndagen.

Snöovädret har ställt till det på vägarna, som i trakterna av Grums i Värmland där en långtradare gick av vägen på måndagen.

Foto: Amery von Schoultz/TT

Väder2023-10-31 01:02

På tisdagsförmiddagen mildrade SMHI de flesta vädervarningarna från orange till gul varningsnivå. I kustlandet i norra Gävleborgs län och södra Västernorrlands län gäller dock den orangea varningen för kraftigt snöfall och blåst fram till onsdag kväll.

Den gula varningen gäller övriga Gävleborg som från tisdagskvällen tidvis får kraftigt snöfall, i kombination med friska eller hårda vindbyar från nordost.

Begränsad framkomlighet på vägarna och elavbrott befaras på grund av den tunga snön. Ellevio har förstärkt sin beredskap i Gävleborg och i Dalarna, meddelar bolaget.

På flera håll har det redan kommit ett par decimeter tung snö, vilket har ställt till det på vägarna. På tisdagsförmiddagen stod ett 40-tal lastbilar stilla på riksväg 50 söder om Borlänge, och polisen avrådde trafikanter från att köra vägen.

Vid 15-tiden ska samtliga lastbilar ha kommit loss, rapporterar P4 Dalarna. Trafikverket skrapar bort is från vägen med en en väghyvel, ett arbete som beräknas pågå till 19-tiden på tisdagskvällen.

Besvärligt i Dalarna

Flera olyckor har inträffat i Dalarna. En man i 40-årsåldern fördes till sjukhus med livshotande skador sedan en lastbil och en bil kolliderat på länsväg 635 mellan Borlänge och Smedjebacken, rapporterar SVT Dalarna.

Natten till tisdagen blev trafikanter på E18 vid svensk-norska gränsen ståendes i kilometerlånga köer i timtal. På morgonen kunde dock trafiken släppas på igen. I Hagfors i Värmland fick den tunga snön en uppblåsbar fotbollshall att kollapsa.

På tisdagsmorgonen hade värmländska Lesjöfors Svealands största snödjup: 39 centimeter, varav 33 centimeter kommit det senaste dygnet. Efter Lesjöfors följer Östmark-Åsarna med 32 centimeter samt Sölje och Silvergruvan med vardera 30 centimeter.

Mindre mängder

Och det fortsätter att snöa, om än i mindre mängder, under tisdagen.

– Som mest är det Gävleborg och södra Dalarna, säger meteorolog Max Schildt vid SMHI.

Och det räcker alltså inte med det.

– Till i kväll börjar det intensifieras över Gävleborg igen, med nya varningar på gång och gällande fram till i morgon kväll. Det kan bli ytterligare en till två decimeter snö, säger Schildt.

För onsdagen gäller gul varning för snöfall för nordligaste delen av Gävleborg, södra Västernorrland samt södra och mellersta Jämtland.

Strömlöst

En rad mindre strömavbrott har drabbat framför allt södra och sydvästra Värmland, då träd tyngda av blötsnö fallit över ledningar.

– Vi har haft ett strössel av mindre avbrott, och totalt har mellan 8 000 och 10 000 kunder haft störningar eller avbrott, säger Ellevios presschef Jesper Liveryd.

Vid 16.30-tiden saknade ännu drygt 200 hushåll ström i Värmland.

Det blev även stopp i tågtrafiken norr om Gävle på tisdagsmorgonen på grund av problem med strömförsörjningen. För SJ:s resenärer innebar det förseningar på 40–60 minuter, då tågen leddes om via Storvik. Några avgångar mellan Bollnäs och Ljusdal ersattes med buss. Vid 12.20-tiden var stoppet hävt.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om var den orangea varningen gällde.

Fakta: SMHI:s vädervarningar

SMHI:s varningssystem bygger numera på färger för olika vädervarningar. De tidigare klass 1-, 2- och 3-varningarna har utgått.

Gul varning: Vädret kan få konsekvenser för samhället, och vissa risker för allmänheten. Störningar i en del samhällsfunktioner väntas.

Orange varning: Kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten, och allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner väntas.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten. Omfattande störningar i samhällsfunktioner väntas.

Källa: SMHI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!