Trafikverket: Stökigt på vägarna i snöovädret

SMHI varnar för intensivt snöfall och kraftig vind i delar av landet. Trafikverkets presschef Bengt Olsson beskriver läget i trafiken som "stökigt". –Det är avåkningar, kollisioner och köer som rullar långsamt, säger Olsson till TT vid 17.30-tiden.

SMHI har utfärdat varningar på flera håll i landet, med anledning av ovädret Pia.

SMHI har utfärdat varningar på flera håll i landet, med anledning av ovädret Pia.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Väder2023-12-22 06:58

SMHI har utfärdat varningar på flera håll i landet med anledning av ovädret Pia.

– Temperaturen nära nollan gör att snön blir tung och blöt. Vid kraftigt snöfall och vind kan det bli snödrev på vägarna, säger SMHI:s meteorolog Therese Fougman.

En orange varning för snöfall har utfärdats i en del av södra Gävleborgs län, samtidigt som det har utfärdats en gul varning för snöfall i en annan del av södra Gävleborgs län.

Rådet: Följ rytmen

Det har även utfärdats gula varningar för vind i kombination med snöfall i nordöstra Svealand, i delar av mellersta och norra Götaland och på Gotland.

Bengt Olsson säger att snön och blåsten har lett till omfattande köer på olika vägar i landet, framför allt på E4 mellan Linköping och Norrköping samt norr om Gävle.

– Det är avåkningar, kollisioner och köer som rullar långsamt. Jag hoppas att folk stannar kvar i köerna och följer med i trafikrytmen i stället för att försöka köra om. Risken finns då att man kör in i någon som plötsligt får sladd eller liknande, säger Olsson.

Det har inträffat 59 trafikolyckor i region Väst på fredagen – mer än dubbelt så många jämfört med fram till klockan 17 på fredagen i förra veckan, uppger polisen på sin hemsida.

"Vi uppmanar alla bilister att ta det lugnt på vägarna", skriver polisen.

Lugnare på lördagen

SMHI bedömer att vädret lättar under lördagen. Bengt Olsson uppmanar bilisterna att överväga om resan kan skjutas fram en dag.

– Man kan ta sig en funderare på om man måste ut i kväll, eller om man kan vänta till lördag förmiddag, säger han.

Längs kuststräckan i västra Skåne och södra Halland ligger en orange varning – en tvåa på den tregradiga skalan – för högt vattenstånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!