Tungt regn rör sig norrut över landet

Kraftiga regn föll under lördagen över Svealand, Värmland, Dalarna, Gästrikland och Hälsingland. Skadorna kan bli större på grund av tidigare oväder. –Risken för ras, underminering och slukhål är ännu högre nu, säger Niklas Bruhn, larmbefäl på räddningstjänsten Ris (Räddning i samverkan).

Det nya ovädret kan slå hårdare mot områden som redan drabbats av översvämningar. Arkivbild.

Det nya ovädret kan slå hårdare mot områden som redan drabbats av översvämningar. Arkivbild.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Väder2023-08-26 12:39

Höstregnen har slagit till med full kraft i stora delar av Sverige i helgen.

Kraftigt regn föll under lördagen över stora delar av landet och enorma mängder regn föll under kort tid. Men när lördagsnatten går över till söndag ser det värsta ovädret ut att flytta sig längre norrut.

– Allt det ska röra sig norrut och når Jämtland och Ångermanland till morgonen och även då kan det vara kraftigt, men då kanske tyngdpunkten flyttas till kustlandet och i Medelpad och Ångermanland så finns det en skyfallsvarning ute, säger Viktor Bergman, meteorolog på SMHI.

I stora delar av Svealand och sydligaste Norrland ligger en skyfallsvarning kvar till 06 på söndagsmorgonen, sen tar den mera nordliga varningen över i nordligaste Hälsingland och Västernorrlands län och ligger sedan kvar hela dagen.

Åskoväder på flera håll

Förutom kraftiga skurar kan landet även få en hel del åska.

– Lokalt kan det vara inslag av åska både nu i natt och under morgondagen, säger Viktor Bergman.

Mest regn i landet har Hällum i Västergötland fått, med 71 millimeter från fredag kväll klockan 20 till lördag kväll klockan 20.

I Vinga på västkusten föll 47 millimeter, i Ljungby 38 och Blomskog och Säffle fick 31 millimeter.

– Men det har regnat på kraftigt under de senaste timmarna så det har regnat 48 millimeter till i Blomskog på bara tre timmar mellan klockan 20 och 23, så det är oerhört stora mängder på kort tid. I Hällum kom 60 millimeter på tre timmar, säger Viktor Blomskog.

Än så länge har SMHI inte fått rapporter om större översvämningar.

– Men det är säkert en hel del mindre översvämningar med tanke på hur mycket regn som kommit under kort tid.

Mattas av

Under söndagen ligger regntäcket kvar i mellersta Norrland men det mattas av och fortsätter ännu längre norrut under söndagskvällen.

– Det blir inte alls lika kraftigt utan kommer bara lite skurar som sedan går vidare under måndagen in över norra Norrland, säger Viktor Blomberg.

Men söndagens relativa lugn kan vara lugnet före stormen i Götaland, som får ännu ett stråk med skurar under natten till måndag.

– På vissa håll kan solen titta fram, som i östra Svealand, delar av Götaland och norra Norrland som kan få 20-22 grader, säger Viktor Bergman.

Även nästa vecka ser ut att bjuda på ostadigt väder i Sverige och det kan komma nya varningar.

Mer riskfyllt

Efter den senaste tidens översvämningar och höga vattenflöden i mellersta Sverige områden är Ris, som samarbetar mellan olika räddningstjänster, beredda.

Samtidigt är det mer riskfyllt nu.

– Alla är lite på tårna. Det har kommit så mycket vatten under lång tid att riskerna är ännu högre nu, säger Niklas Bruhn till TT.

– Det är svårt för att alla vattensystem är väldigt påfrestande just nu. Så det finns risk för ras, underminering och slukhål, och de riskerna är ännu högre än tidigare.

Barriärer

Ris täcker Gävle, Dalarna och Hälsingland. Där är man förberedda med material i form av barriärer som snabbt kan sättas upp och kontakter som upparbetats mellan kommunerna.

TT: Finns det en oro?

– Nej, vi är förberedda och vi fortsätter att förbereda.

TT: Finns det några områden som kan bli särskilt riskfyllda?

– Det är väldigt många som är i riskzoner. Det är gult och rött på många ställen på SMHI:s karta.

Fakta: SMHI:s varningar

SMHI har för närvarande nio orangea varningar.

Delångersån – översvämning och höga flöden.

Orsasjön – översvämning.

Siljan – översvämning.

Testeboån – översvämning.

Färnebofjärden och Dalälven uppströms mot Näs bruk – översvämning.

Hjälmaren–Eskilstunaån – översvämning.

Hamrångeån – höga flöden.

Nedre Österdalälven – höga flöden.

Vid orange varning kan vädret medföra fara för allmänheten, allvarliga skador på egendom och miljö och störningar i samhällsfunktioner. Enskilda personer eller grupper som är särskilt känsliga kan drabbas mycket allvarligt. Källa: SMHI.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!