Sverige ligger på de breddgrader som meteorologerna brukar kalla för lågtrycksbältet. På vinterhalvåret medför detta att det uppstår en lågtryckstrafik med vinterstormar och heldagsregn.
– På sommarhalvåret är det inte lika mycket lågtryckstrafik men då och då tittar den förbi och den gav skurar lite här och var i förrgår. Och i dag har vi skurar i västra delen av landet, säger meteorolog Erik Höjgård-Olsen vid SMHI.
Under onsdagen gör högtrycket över Baltikum sig påmint och temperaturen börjar stiga i Skåne, Blekinge, Kalmar län och östra Svealand. Under torsdagen kulminerar det med temperaturer på 25-30 grader i stora delar av östra Götaland.
– Men detta är ganska så kortvarigt, det blir svalare väder redan på fredag. Det blir 20-25 grader i Götaland, säger Erik Höjgård-Olsen.
Norskt lågtryck
Lågtrycket över norska havet flyttar sig lite dag för dag och lågtrycket kommer att ge allmänt ostadigt väder resten av veckan.
– Torsdag kan inledas ganska så soligt på många håll i hela landet, men på eftermiddagen blir det lite skurar här och var. På fredag ser det ut som det kan bli en uppehållsdominerad och solig start här och var i landet men solen får brottas med skurar också det lite här och var.
I helgen börjar ett högtryck komma in från sydväst. Det blir svalare men stabilare väder, förutom i fjällen där det blir ostadigt med skurar.
– Lördagen ser ut att få en solig start men sedan börjar det kanske bli lite för många dygn fram i tiden för att kunna ge nån prognos för dag och kväll, säger Erik Höjgård-Olsen.
Kall och varm juli
Enligt SMHI:s statistik för juli pendlade temperaturen mellan varma och svala perioder.
I främst västra Norrland övervägde de svala perioderna, det var cirka en grad kallare än under normalperioden 1991-2020. Det förekom frost vid ett par tillfällen. Som lägst var det minus 1,7 grader och det var den 29 juli i Börtnan i Jämtland.
I södra Sverige var det mycket höga temperaturer. Den 21 juli hade Målilla 37,2 grader vilket är den högsta temperaturen i Sverige sedan juni 1947. Ett antal andra stationer noterade också nya värmerekord för juli månad. Norrköping hade 35,6 grader, Västervik 35,5 och Jönköping 35,3.
Förra året var det varmare i juli än det varit i år, men det var kallare 2020 än i år.
När det gäller nederbörden var det torrare än vanligt i främst östra delarna av Götaland och Svealand samt i nordvästra Svealand. I den norra halvan av Sverige var det med vissa undantag blötare än normalt under juli.