Upp mot 30 grader – kan bli värmebölja

Sol, värme och höga temperaturer. Så lyder väderprognosen för den kommande tiden. –Det väntas bli allra varmast i Värmland, säger meteorolog Erik Höjgård-Olsen.

Det väntas bli höga temperaturer och sol i nästa vecka.

Det väntas bli höga temperaturer och sol i nästa vecka.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Väder2023-06-10 21:40

De senaste dagarna har större delen av Sverige varit i ett högtrycksdominerat väderläge. Och det kommer ligga kvar över överskådlig tid.

– Det är i början av vecka 25 som det möjligen börjar luckras upp, men det ligger en osäkerhet runt den prognosen eftersom den är långt fram i tiden, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI.

Högtrycket gör att det torra och soliga vädret kommer ligga kvar och det kommer i princip inte vara några avvikelser från sol eller klart väder. Varken dag- eller nattetid.

– Det som bryter trenden är i morgon, på söndag eftermiddag. Då närmar sig en kallfront västerifrån som kommer passera över norra Norrland. Men det ser ut som att den, i huvudsak, för med sig tätare moln och lätt regn i delar av fjällkedjan.

Erik Höjgård-Olsen fortsätter:

– Men förutom det regnet är det i princip uppehåll i hela Sverige. Det kan bli lite lättare skurar eller något stackmoln men generellt svårare att få betydande nederbörd.

Från och med tisdag väntas temperaturer uppemot 25 grader i Götaland, Svealand och Gävleborgs län. Sedan kommer temperaturerna röra sig längre norr ut.

– Detta kommer bestå under fredag, lördag och kanske söndag. Då kan temperaturen stiga ytterligare, mot 30 grader.

Det innebär att det kan bli en värmebölja i Sverige nästa vecka – det vill säga att vi haft en period med minst 25 grader under minst fem dagar.

– På lördag nästa vecka kan vi konstatera om vi haft en värmebölja eller inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!