Snöoväder ger stora problem i trafiken

Snöfall och halka ställer till det i trafiken i mellersta delarna av Sverige. SMHI varnar för stora problem. –Befinner man sig i det orange varningsområdet ska man i största möjliga mån inte ge sig ut i trafiken i onödan, säger Emma Härenstam, meteorolog på SMHI.

Långa köer bildades på E4 norr om Gävle efter olyckor i snöovädret.

Långa köer bildades på E4 norr om Gävle efter olyckor i snöovädret.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Väder2024-03-16 20:23

En orange varning – den andra nivån på en tregradig skala – har utfärdats i de mellersta och norra delarna av Uppland fram till klockan sju på söndagsmorgonen. På lördagskvällen drog snöovädret in över området och orsakade stora trafikproblem i bland annat trakterna kring Uppsala och Gävle. På E4 bildades långa köer.

– Det ramlar in trafikolyckor hela tiden, både på E4 och andra vägar. Det är värre och värre ju längre norrut man kommer i regionen. Ännu har det inte skett någon svår olycka, säger Ida Mattsson vid polisens ledningscentral i region Mitt, till TT.

Gula varningar, den lägsta nivån, har utfärdats i södra Gävleborgs län, södra Uppland och allra nordligaste Södermanland, nordligaste Värmland och mellersta Dalarna samt i delar av nordvästra och sydvästra Svealand.

Ishalka på vägarna

I delar av västra och mellersta Svealand finns en gul varning för ishalka.

– Där är det temperaturen på vägytorna som sjunker snabbt. Det fryser till vilket leder till att det blir halt, säger Emma Härenstam.

Snöovädret kommer långsamt att röra sig österut, enligt SMHI.

– Redan under småtimmarna och söndag morgon så lämnar det de västra delarna av Svealand och Götaland. Sedan får man räkna med att det hänger kvar i de ostliga delarna under morgontimmarna, men sedan lugnar det sig även där, säger Härenstam.

Inställda färjor

Gula varningar för kuling har utfärdats i Bottenhavet, Ålands hav och Skärgårdshavet, Skagerrak, Kattegatt, Bälten, samt i norra, sydöstra, södra och sydvästra Östersjön.

Under söndagen finns en gul varning för vind på nordligaste Gotland och Fårö.

Destination Gotland har ställt in färjetrafiken på sträckorna Visby–Nynäshamn och Nynäshamn–Visby under morgonen och förmiddagen på söndag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!