Våren tar paus – rota fram mössan igen

Har du stoppat undan vintermössor och vantar? Då är det dags att ta fram dem, för nu återvänder kylan och snön med besked.

Vårvärmen ser ut att ersättas med kyla och snö under nästa vecka. Arkivbild.

Vårvärmen ser ut att ersättas med kyla och snö under nästa vecka. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Väder2022-03-26 17:34

Just när vi vant oss vid värmen och vårkänslorna spirar viker temperaturerna nedåt. Redan i helgen blir det lite lägre temperaturer i hela landet, mellan 5 och 10 grader.

Och i början av nästa vecka väntas det bli rejält ruggigare väder med både kyla och snö på sina håll.

På tisdag drar snöfall in över östra Svealand och längst i norr. I resten av landet ser det ut att bli uppehåll – men kallt, från cirka 5 plusgrader i söder till 5 minus i norr. Och under nätterna väntas minusgrader i hela Sverige.

"Som ett brev på posten"

På många håll blir det sol och snö om vartannat – alltså typiskt aprilväder, konstaterar Linnea Rehn som är meteorolog på SMHI. Kylan är heller inget ovanligt för årstiden.

– Mars har hittills varit solig med härliga vårtemperaturer och då tänker vi kanske att det ska vara så här, men sedan kommer bakslagen som ett brev på posten, säger Linnea Rehn.

Ingenstans som värmen dröjer sig kvar alltså?

– Nej, tyvärr, det blir kallt i hela landet, även om det i södra Sverige blir runt nollan eller plusgrader dagtid. Det blir stor skillnad jämfört med temperaturerna vi haft senaste tiden, säger Linnea Rehn.

Vårvärmen dröjer

Så när kan vi hoppas på att få njuta av vårvärme igen? Än finns inget hopp om den saken, konstaterar Linnea Rehn:

– Så långt som vi kan se, tio dygn framåt, så kommer det att vara kallt. Därefter kan vi hoppas att det vänder.

Mars har hittills varit ovanligt varm och förra veckan sattes värmerekord på flera orter. Allra högst temperatur för säsongen har småländska Gladhammar haft, med 18,3 grader i torsdags.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!