Varm midsommar att vänta – men regn i söder

Varmt, men regnigt i söder. Så ser vädret ut att bli under midsommar i Sverige – när vi nu kommit tillräckligt nära den stora dagen för att prognoserna ska vara säkrare.

Midsommarafton blir varm och solig i stora delar av landet. I södra Götaland däremot gäller det att plocka fram paraplyet. Arkivbild.

Midsommarafton blir varm och solig i stora delar av landet. I södra Götaland däremot gäller det att plocka fram paraplyet. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Väder2020-06-16 09:30

Sol, regn, eller en blandning. Väderprognoserna har varit många inför midsommarhelgen när svenskarna försökt få svar på den eviga frågan: Kan man sitta ute och äta?

Så nu, med midsommarafton bara ett par dagar, bort är prognoserna mer tillförlitliga, enligt Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

– Det är detaljer kring skurar som fortfarande kan vara osäkert, säger hon.

"Kan vara utomhus"

Men en del skurar blir det. I södra delarna av Götaland väntas regn under fredagen, och även mellersta delarna av Norrland kan få lite skurar under dagen.

– Men i övrigt så ser det ut att vara mest uppehåll och de flesta kan få se en del sol. Så till stor del ser man ut att kunna vara utomhus, säger Moa Hallberg.

I nästan hela landet kan man dessutom räkna med en varm midsommarafton, med temperaturer på mellan 20 och 25 grader. I nordligaste Lappland blir det någon grad lägre.

Se upp med grillen

Under resten av helgen hänger det ostadiga vädret kvar i de södra delarna av landet. Regn väntas främst i Götaland, men även Svealand ser ut att få lite skurar.

– I norr ser det ut att vara mest soligt väder under resterande delen av helgen, säger Moa Hallberg.

Planerar man att även tillaga midsommarmaten utomhus gäller det dock att vara försiktig. Den senaste tidens varma och torra väder har gjort att risken för skogs- och gräsbränder har ökat, och SMHI har utfärdat varningar för så gott som hela Sverige – från Skåne till Norrbotten.

– Större delen av landet har antingen risk för skogs- eller gräsbrand. Så det är alltid bra att vara försiktig, säger Moa Hallberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!