SMHI har gått ut med en klass 1-varning om mycket höga temperaturer för flera län i Götaland.
– Vi varnar när vi har över 30 grader tre dagar i följd. Det ser ut som att vid det här tillfället kan temperaturerna vara på de här nivåerna i fyra dygn, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.
"Särskilt påfrestande"
Höga dygnstemperaturer leder till en ökad påfrestning på kroppen.
– Framför allt för äldre och personer med underliggande sjukdomar. För dem kan det vara särskilt påfrestande. Drick mycket vatten och har man möjlighet att vistas i en lite mer kylig miljö är det bra, säger Linus Karlsson.
Varningen för mycket höga temperaturer gäller Södermanlands län, Östergötlands län, Kalmar län (förutom Öland), Skåne län, Kronobergs län samt delar av Jönköpings län.
– I östra Jönköpings län och Kalmar län kan det gå upp mot 34 grader, säger Linus Karlsson.
Dessutom har man gått ut med ett meddelande – nivån under varningar – om höga temperaturer för resterande delen av Götaland (förutom Värmland och delar av Västra Götaland) samt för Stockholms och Upplands län. Då rör det sig om en maximal dygnstemperatur på minst 26 grader och upp till 30 grader.
– Från måndag tror vi att lite svalare luft kommer att röra sig in. Temperaturmässigt på tisdagen ligger vi väl på ungefär 25 grader, så i jämförelse är det något lägre i alla fall. Men det är ju högsommarväder, säger Linus Karlsson.
Målilla hetast igen
En värmebölja i juni är inget ovanligt.
– Det svenska värmerekordet på 38,0 grader är från 29 juni 1947 i Målilla. Det är ett tangerat rekord. Samma temperatur hade vi i Ultuna den 9 juli 1933, säger Linus Karlsson.
Den högsta temperaturen under fredagen, 34,6 grader, uppmättes även den i Målilla. Det var den högsta junitemperaturen som noterats sedan det småländska samhället slog rekord för 74 år sedan.
– Överlag så har det varit väldigt varmt i hela Götaland i dag. Varmast var Målilla, därefter kommer Kolmården med 34,3 grader. Så det är tätt där i toppen, säger Annika Hjelmsten, meteorolog på SMHI.
Värmen gör det torrt i skog och mark och risken för bränder är mycket stor. Eldningsförbud har utfärdats på flera håll i södra Sverige och det finns risk för skogsbränder ända upp till Gävleborgs län.