Värmen viker – kylan på väg in över landet

Det varma vädrets visit är snart över. I veckan blir det kallare över hela landet enligt SMHI:s prognos.

Snart blir det kallare. Arkivbild.

Snart blir det kallare. Arkivbild.

Foto: Michael Probst/AP/TT

Väder2022-11-13 20:43

I lördags eftermiddag var det 16,7 grader varmt vid tre av SMHI:s stationer i östra Småland – den högsta temperaturen som har uppmätts i landet så sent på året. Men värmen var inte här för att stanna.

– På måndagen och in på tisdagen bildas ett lågtryck över mellersta Norrland med nederbörd som passerar, säger Katarina Andersson, meteorolog vid SMHI.

Sedan, på tisdag och onsdag, rör sig ett nytt högtryck in över landet norrifrån. Då väntas lägre temperaturer i hela landet.

– Det blir successivt kallare under veckan, säger Katarina Andersson.

I norr kommer vädret inte att bli särskilt mycket kallare än vad det redan är, men från mitten av veckan och framåt väntas minusgrader dagtid så långt söderut som norra Dalarna.

– Temperaturskillnaden blir större i söder i och med att det har varit uppemot 17 grader. Det trappar ned någon grad per dag till man dagtid får enstaka plusgrader i veckoslutet, från Stockholmsområdet och ned till Götaland.

Svealand och Götaland kan få säsongens första snöfall under veckoslutet, om omständigheterna är rätt, men det är än så länge osäkert.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!