Mikail Yüksel, partiledare för det nystartade partiet Nyans har en hektisk valdagsmorgon. Partiet har hårdsatsat på de tre storstadsregionerna.
– Det kommer att gå bra. Enligt våra mätningar så kommer vi att klara riksdagsspärren här i Malmö, tolv procent. Vi tror på det och vi kommer också att komma in i kommunfullmäktige i Malmö, säger han och rusar vidare.
Hittills i svensk valhistoria har dock inget parti klarat av att få tillräckligt många röster lokalt för att komma i fråga om fördelning av mandat till riksdagen.
– Det har aldrig hänt, säger Magnus Isberg, statsvetare, docent vid Stockholm universitet och tidigare kanslichef vid riksdagens konstitutionsutskott (KU).
– Eftersom det aldrig har tillämpats är det förmodligen inget som många tänker på.
1988 var Kristdemokraterna, under dåvarande namnet Kristen demokratisk samling, nära att nå spärren genom högt väljarstöd i Jönköping. Partiet nådde dock endast 10,6 procent i länet.
Isberg tror inte att Nyans, eller något annat parti, slår sig igenom tolvprocentsspärren i årets val.
– Jag har visserligen inte följt valrörelsen så noga, men det skulle väl ända ha framgått av nyhetsrapporteringen. Men jag utesluter inte att det kan hända.
Mikael Gilljam, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, lägger till att det inte enbart handlar om att lyckas stort lokalt.
– Det måste göras i en tillräckligt stor valkrets också. Man får bara var med vid mandatfördelningen, man kan ändå bli utan. Får du exempelvis tolv procent på Gotland så räcker inte det ändå för där finns bara två mandat.