SD-bråk efter Ekeroths plats i Dalarna

Kent Ekeroth har återvänt till politiken för SD:s räkning och har fått en plats som oppositionsråd i regionfullmäktige i Dalarna. Reaktionerna har dock inte varit enbart positiva och nu lämnar en lokal SD-företrädare i protest. –Jag kände mig redo att axla ansvaret, säger Aleksandra Børgesen till Falu-Kuriren.

Kent Ekeroth har fått plats som oppositionsråd för SD i Region Dalarna, något som väckt ilska inom det egna partiet. Arkivbild.

Kent Ekeroth har fått plats som oppositionsråd för SD i Region Dalarna, något som väckt ilska inom det egna partiet. Arkivbild.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Valet 20222022-09-27 09:57

Børgesen från Ludvika var tvåa på SD:s regionlista och fick näst flest personkryss efter Per Ola Ahlström, Avesta, som tog en av de två platserna som oppositionsråd. Den andra platsen tillföll dock inte Børgesen utan Ekeroth. Børgesen lämnar nu partiet i protest.

Ekeroth var tidigare riksdagsledamot men tog en politisk paus efter den så kallade järnrörsskandalen. 2017 fälldes Ekeroth i tingsrätten för ringa misshandel efter ett krogbråk, en dom som hovrätten friade honom från. Han har därefter varit knuten till SD-vänliga sajten Samnytt.

Kent Forschner-Hell, även han lokal SD-företrädare, var den som enligt egen utsago "övertalade" Ekeroth att ta en plats i Dalarna. Falu-Kuriren frågar Forschner-Hell vad han tycker om Børgesens avhopp.

– Hon är bara kvoterad, svarar han.

På följdfrågan om varför det i så fall inte är kvotering av oppositionsråden, en man och en kvinna, svarar Forschner-Hell:

– Det måste vara någon kille som kan allt om politik. Man måste också ha utbildning och klara debatter.

Forschner-Hell, som fick 445 personkryss jämfört med Børgesens 513, säger vidare att "Han (Ekeroth) är duktig på att läsa in. Hon är ju tandhygienist."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!