Myanmar uppges använda svenska vapen mot civila

Myanmars militärjunta använder det svenska granatgeväret Carl Gustaf mot civila mål, rapporterar Ekot. Sannolikt härrör de från en svensk leverans på 1980-talet.
–Men det är givetvis allvarligt om det skett i strid med de regelverk som finns, säger Karl Eversson på tillsynsmyndigheten ISP till TT.

Militärer på plats vid en demonstration i Rangoon i Myanmar mars 2021.

Militärer på plats vid en demonstration i Rangoon i Myanmar mars 2021.

Foto: STR/AP/TT

Vapen2022-04-23 19:57

Uppgifterna kommer från en motståndsgrupp i delstaten Karen, som efter strider med juntans armé har tagit granater i beslag. En överstelöjtnant för motståndsgruppen Karens nationella befrielsearmé uppger för SR Ekot att juntan använder vapnet både mot militära och civila mål i delstaten.

Karl Evertsson, chef för krigsmaterielgruppen på Inspektionen för strategiska produkter (ISP), säger till TT att han inte känner till de specifika uppgifterna men konstaterar att liknande fynd har gjorts tidigare.

Den enda gången Sverige har exporterat vapnet direkt till Myanmar, dåvarande Burma, var i början på 1980-talet då en mindre leverans genomfördes, enligt honom.

– Det man kan säga med säkerhet är att det så klart inte har givits några tillstånd för export från Sverige i modern tid, inte sedan i början på 80-talet, när det gäller krigsmateriel till Burma, säger Karl Evertsson.

Exportförbud råder

Det råder sedan 1990-talet förbud inom EU om att exportera krigsmaterial till Myanmar.

En osäkerhet om varifrån vapnen kan komma utgörs av att Sverige levererade vapnet till flera länder under 1960-talet och framåt, innan man började använda sig av slutanvändaråtaganden, det vill säga att köparen inte får sälja vapnet tidigare. Enligt Karl Evertsson kan den här typen av vapensystem hålla uppemot 50–60 år.

Enligt Ekot kommer dock vapnen sannolikt från leveransen på 1980-talet. Det baseras på en text som är tryckt på granaten där det står FFV, vilket var det svenska företag som sålde vapnen till Myanmars militär. Det innebär i sådana fall att inget avtalsbrott har skett.

Vill ha mer information

För omkring tio år sedan rapporterades om att Carl Gustafgevär som användes i dåvarande Burma tidigare hade exporterats från Sverige till Indien. Den typen av brott mot slutanvändaråtaganden är dock sällsynta, enligt Karl Evertsson.

– Det är mycket ovanligt att länder vidareöverlåter i strid med sådana intyg, men det har ju vid några tillfällen förekommit. Det är det vi i så fall vill fokusera på.

Han framhåller att ISP är mycket intresserat av bilder på vapnen eller andra ytterligare uppgifter om dem.

– Om det är något som har skett i strid med åtaganden till Sverige vill vi givetvis följa upp det ordentligt. Oavsett vill vi veta vad det är för något som finns i omlopp.

Mattias Rådström, presschef på Saab som tillverkar vapnet, vill inte spekulera i hur det har hamnat i händerna på Myanmars militärjunta.

– Det jag kan säga är att det är ett vapenembargo mot Myanmar sedan många år tillbaka och det är klart att Saab följer de lagar och regler som gäller. Vi har ingen export av något försvarsmateriel till Myanmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!