Ivo: Fel flytta liten flicka frÄn familjehem

En 2,5 Är gammal flicka som varit placerad i familjehem sedan födseln ska Äterföras till sin biologiska familj. Men Inspektionen för vÄrd och omsorg (Ivo) riktar kraftig kritik mot beslutet och flytten har nu tillfÀlligt stoppats, enligt familjehemmet.

Inspektionen för vÄrd och omsorg kritiserar en omplacering av en liten flicka. Arkivbild.

Inspektionen för vÄrd och omsorg kritiserar en omplacering av en liten flicka. Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

VĂ„rd och omsorg2022-03-28 15:49

Flickan omhÀndertogs direkt vid födseln efter beslut av förvaltningsrÀtten dÄ det fanns lÄngvarigt drogmissbruk och psykisk ohÀlsa i den biologiska familjen. Enligt Göteborgs-Posten var flickan endast nio dagar gammal nÀr hon kom till det familjehem dÀr hon bott sedan dess.

I november förra Äret startade socialtjÀnsten i den vÀstsvenska kommunen en utredning för att se om skÀlen till den sÄ kallade LVU-placeringen kvarstod. Förvaltningen ansÄg att flickan skulle tillbaka till sina biologiska förÀldrar och socialnÀmnden beslutade i slutet av februari att följa samma linje.

Ivo riktar omfattande kritik mot socialnÀmnden.

– Den allvarligaste bristen Ă€r att man inte haft barnets bĂ€sta nĂ€r man vidtagit ingripande Ă„tgĂ€rder, sĂ€ger Lars Ericsson, enhetschef pĂ„ Ivo, till BorĂ„s Tidning.

Enligt mamman i familjehemmet har en enhetschef i kommunen meddelat att beslutet om att flickan skulle flyttas skjutits upp tillfÀlligt.

– Han ringde och berĂ€ttade att de tagit beslutet i nĂ€mnden under dagen. Allt jobb vi har lagt ner har gett resultat. Ivo har gett dem Ă€nnu mer kritik Ă€n vi trodde, sĂ€ger hon till BT.

Fakta: LVU

LVU (Lag med sÀrskilda bestÀmmelser om vÄrd av unga) reglerar tvÄngsomhÀndertagande av unga personer i Sverige.

Ett omhÀndertagande kan göras pÄ tvÄ olika grunder.

1. Om barnet eller den unge personen utsÀtts för "fysisk eller psykisk misshandel, otillbörligt utnyttjande, brister i omsorgen eller nÄgot annat förhÄllande i hemmet (dÀr det) finns en pÄtaglig risk för att den unges hÀlsa eller utveckling skadas".

2. Om barnet eller den unge "utsÀtter sin hÀlsa eller utveckling för en pÄtaglig risk att skadas genom missbruk av beroendeframkallande medel, brottslig verksamhet eller nÄgot annat socialt nedbrytande beteende".

KĂ€lla: Sis

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!