Akutrum utan sjuksköterska när ambulans anlände

Akuten vid Helsingborgs lasarett var så belastad under midsommar att ett akutrum under en stund inte var bemannat av sjuksköterska.

Akuten på Helsingborgs lasarett var så belastad under midsommar att ett akutrum under en stund inte var bemannat av sjuksköterska. Arkivbild.

Akuten på Helsingborgs lasarett var så belastad under midsommar att ett akutrum under en stund inte var bemannat av sjuksköterska. Arkivbild.

Foto: Björn Lindgren/TT

Vård2022-08-20 17:43

När en ambulans anlände stod en läkare själv utan möjlighet att ge läkemedel, rapporterar SVT Nyheter Helsingborg.

– När jag hörde att det här hänt blev jag chockad och trodde faktiskt inte att det var på riktigt, säger Malin Ankardal, läkare och fackligt ombud, till SVT.

– Jag vet att läkaren stod ensam med patienten en bra stund utan att kunna ge någon aktiv läkemedelsbehandling, fortsätter hon.

Patienten som kom in hade svår andnöd, men ska enligt sjukhuset inte ha farit mer illa av att hjälpen dröjde. Nu ska händelsen utredas.

– Midsommar är vår mest belastade period över hela året, jag hade bemannat upp för det. Men vi fick in väldigt många larm som dessutom kom samtidigt, säger Marcus Larsson, akutchef.

Rättat: I en tidigare version som publicerades i lördags framstod det som att akuten var obemannad, men problemet var att sjuksköterska saknades i ett akutrum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!