"Alarmerande" brist på vårdplatser

Sjukvårdsministern ser en "alarmerande" brist på vårdplatser på landets sjukhus. Fler än 2 000 platser behövs, enligt en rapport från Socialstyrelsen. Men regionernas företrädare SKR kallar rapporten ett slag i luften och undanber sig goda råd.

Procentuell skillnad mellan regionernas behov om ett år och nuläget.

Procentuell skillnad mellan regionernas behov om ett år och nuläget.

Foto: Anders Humlebo

Vård2023-05-31 07:17

"Vården är ansträngd och budgeterade vårdplatser kan inte alltid hållas öppna då vi saknar tillräckligt med personal", säger Rachel de Basso, ordförande för Sveriges Kommuner och Regioners sjukvårdsdelegation i ett pressmeddelande, och tillägger:

"Alla regioner är medvetna om det och arbetar för att öka tillgången till vårdplatser och stärka arbetsmiljön för personalen, det behöver inte en statlig myndighet berätta för oss".

För första gången har Socialstyrelsen kartlagt behovet av antalet vårdplatser, på uppdrag av den förra regeringen. Inom slutenvården behövs ytterligare 2 300 vårdplatser på ett års sikt, och inom intensivvården behövs 60 fler, enligt Socialstyrelsen.

– Läget är allvarligt, både ur ett tillgänglighets- och ett patientsäkerhetsperspektiv. Det är ett omedelbart behov, säger Olivia Wigzell, generaldirektör på Socialstyrelsen till Dagens Nyheter.

Minskat kraftigt

De senaste åren har antalet vårdplatser på sjukhusen minskat kraftigt, enligt kartläggningen. Intensivvårdsplatserna har minskat från drygt 520 före pandemin till drygt 460.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har också konstaterat stora brister i patientsäkerheten på många sjukhus, till följd av platsbrist.

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) kallar bristen på vårdplatser alarmerande.

Till skillnad från SKR anser hon att rapporten, beräkningarna och nationella riktvärden för antal vårdplatser är helt nödvändiga. Om SKR:s reaktion säger hon:

– Initialt kan man reagera med ryggmärgen, att det inte är bra att att någon annan säger till mig. Men det är nödvändigt att vi ser Sverige som en helhet och tänker "var är vi nu och vart ska vi".

Acko Ankarberg säger att hon hoppas att bristen ska kunna åtgärdas så snart som möjligt. Men nyckeln är att få läkare, sjuksköterskor och undersköterskor att jobba kvar och att göra arbetsmiljö och villkor i vården sådana att fler kan jobba heltid igen.

"Ond cirkel"

Personalbrist är en avgörande orsak till vårdplatsbristen men regionerna måste ändå prioritera en ökning av vårdplatser framför att anställa fler, menar Socialstyrelsen.

– Det blir en ond cirkel, men det krävs att man arbetar med arbetsmiljöfrågor, återhämtning och kompetensförsörjning för att öka bemanningen. Arbetsgivarna kan inte peka på omöjligheten att rekrytera och behålla personal, för det ansvaret ligger i arbetsgivarrollen, säger generaldirektören Olivia Wigzell till Dagens Nyheter.

SKR hävdar att behovet av vårdplatser har minskat jämfört med tidigare. Det finns 17 000 tillgängliga nu, men behovet har minskat med 10 000 de senaste 20 åren på grund av medicinsk utveckling och minskade vårdbehov. Fler kan till exempel vårdas hemma.

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) kallar platsbristen i vården som alarmerande. Arkivbild.
Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) kallar platsbristen i vården som alarmerande. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!