Astmaoro efter RS? Ingen fara enligt experten

Som flugpapper för infektioner och ett liv med astma – är det vad som väntar barn efter en svår RS-infektion? Studier har visat på ökad astmarisk efter RS. Men forskaren och läkaren Jonas F Ludvigsson är tveksam. Riktigt så enkelt är det inte.

Antal laboratorieverifierade fall per 100|000 invånare per åldersgrupp.

Antal laboratorieverifierade fall per 100|000 invånare per åldersgrupp.

Foto: Johan Hallnäs/TT

Vård2021-11-22 05:15

Antalet konstaterade fall av RS-infektion ligger fortfarande på en mycket hög nivå, enligt den senaste uppdateringen från Folkhälsomyndigheten. Små barn under ett år löper risk att bli allvarligt sjuka och myndigheter manar föräldrar till försiktighet.

Region Stockholms chefsläkare har gått ut med att förskolebarn med småsyskon i späd ålder ska hållas hemma för att minska risken att bebisen smittas av RS-virus via förskolan.

Alla barn insjuknar

Alla svenska barn genomgår en RS-infektion under sina tidiga levnadsår. Att extra många drabbats senaste månaderna beror på att få insjuknade förra vintersäsongen tack vare coronarestriktionerna om avstånd och att även säsongen dessförinnan var mild med färre fall än vanligt. Det gör att många färre barn än vanligt i de lägsta åldrarna byggt upp ett skydd mot RS-viruset.

Immunförsvaret bildar antikroppar och försvarar sig mot RS precis som mot andra virus. Samtidigt händer det att barn infekteras två gånger under samma säsong, enligt Jonas Ludvigsson, professor vid Karolinska institutet och överläkare vid barnkliniken på Örebro universitetssjukhus. Men det är ovanligt.

Kort efter insjuknandet i svår RS är barnets luftvägar skadade, det kanske ätit dåligt och har ett sämre allmäntillstånd. Då är de mer mottagliga för andra sjukdomar.

Astma innan?

– Kommer ett annat virus eller bakterie då är man känslig. I en till tre veckor efter svår RS-infektion löper man sannolikt större risk att bli sjuk i en annan infektion. Men på sikt – där är jag tveksam till att svår RS leder till att barn blir mer sjuka, säger han.

Det finns forskning som visar att risken att få astma är högre för barn som lagts in på sjukhus med svår RS-infektion. Men Jonas F Ludvigsson tvivlar. Det är främst barn som behövt sjukhusvård som studerats.

– När vi följer upp dem så kommer många av dem att få en astmadiagnos. Problemet är om de hamnade hos oss för att de redan hade astma eller att det fanns i släkten så att föräldrarna var mer uppmärksamma och sökte vård tidigare, säger han.

TT: Så årets ovanligt stora RS-epidemi kommer inte leda till att fler barn drabbas av astma?

— Nej, jag tror inte att den kommer att göra det. Att fler fått RS-infektion nu hösten 2021 beror nog på att få fick det förra året. Jag tror inte vi får mer astma i framtiden för att barn fått RS vid två års ålder istället för vid ett års ålder, säger han.

Ovanligt många små barn har lagts in på sjukhus för RS-infektion senaste månaderna. Forskaren och överläkaren Jonas Ludvigsson tror inte att det kommer att leda till att fler barn än normalt drabbas av astma som en följdeffekt. Arkivbild.
Ovanligt många små barn har lagts in på sjukhus för RS-infektion senaste månaderna. Forskaren och överläkaren Jonas Ludvigsson tror inte att det kommer att leda till att fler barn än normalt drabbas av astma som en följdeffekt. Arkivbild.
Fakta: RS-virus

RS-virus smittar lätt och de flesta barn blir smittade någon gång under sina första två år.

Viruset sprids genom nysningar och hosta, kontakt mellan händer eller om man tar i ett föremål som någon sjuk tagit i. RS-viruset kan överleva i flera timmar på leksaker, handtag och kläder.

En infektion med RS-virus påminner om en vanlig förkylning, men varar ofta längre. Man smittar mest i början.

Vanliga symptom är: snuva, ofta med segt slem, hosta, feber, väsande och pipande andning.

Barn som är under sex månader andas mest genom näsan. För dem blir det väldigt besvärligt när näsan är täppt av segt slem. Det tar så mycket kraft att andas att barnet inte orkar äta eller dricka.

Källa: Region Stockholm

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!