Astmaoro efter RS? Ingen fara enligt experten

Som flugpapper för infektioner och ett liv med astma – Ă€r det vad som vĂ€ntar barn efter en svĂ„r RS-infektion? Studier har visat pĂ„ ökad astmarisk efter RS. Men forskaren och lĂ€karen Jonas F Ludvigsson Ă€r tveksam. Riktigt sĂ„ enkelt Ă€r det inte.

Antal laboratorieverifierade fall per 100|000 invÄnare per Äldersgrupp.

Antal laboratorieverifierade fall per 100|000 invÄnare per Äldersgrupp.

Foto: Johan HallnÀs/TT

VĂ„rd2021-11-22 05:15

Antalet konstaterade fall av RS-infektion ligger fortfarande pÄ en mycket hög nivÄ, enligt den senaste uppdateringen frÄn FolkhÀlsomyndigheten. SmÄ barn under ett Är löper risk att bli allvarligt sjuka och myndigheter manar förÀldrar till försiktighet.

Region Stockholms chefslÀkare har gÄtt ut med att förskolebarn med smÄsyskon i spÀd Älder ska hÄllas hemma för att minska risken att bebisen smittas av RS-virus via förskolan.

Alla barn insjuknar

Alla svenska barn genomgÄr en RS-infektion under sina tidiga levnadsÄr. Att extra mÄnga drabbats senaste mÄnaderna beror pÄ att fÄ insjuknade förra vintersÀsongen tack vare coronarestriktionerna om avstÄnd och att Àven sÀsongen dessförinnan var mild med fÀrre fall Àn vanligt. Det gör att mÄnga fÀrre barn Àn vanligt i de lÀgsta Äldrarna byggt upp ett skydd mot RS-viruset.

Immunförsvaret bildar antikroppar och försvarar sig mot RS precis som mot andra virus. Samtidigt hĂ€nder det att barn infekteras tvĂ„ gĂ„nger under samma sĂ€song, enligt Jonas Ludvigsson, professor vid Karolinska institutet och överlĂ€kare vid barnkliniken pĂ„ Örebro universitetssjukhus. Men det Ă€r ovanligt.

Kort efter insjuknandet i svÄr RS Àr barnets luftvÀgar skadade, det kanske Àtit dÄligt och har ett sÀmre allmÀntillstÄnd. DÄ Àr de mer mottagliga för andra sjukdomar.

Astma innan?

– Kommer ett annat virus eller bakterie dĂ„ Ă€r man kĂ€nslig. I en till tre veckor efter svĂ„r RS-infektion löper man sannolikt större risk att bli sjuk i en annan infektion. Men pĂ„ sikt – dĂ€r Ă€r jag tveksam till att svĂ„r RS leder till att barn blir mer sjuka, sĂ€ger han.

Det finns forskning som visar att risken att fÄ astma Àr högre för barn som lagts in pÄ sjukhus med svÄr RS-infektion. Men Jonas F Ludvigsson tvivlar. Det Àr frÀmst barn som behövt sjukhusvÄrd som studerats.

– NĂ€r vi följer upp dem sĂ„ kommer mĂ„nga av dem att fĂ„ en astmadiagnos. Problemet Ă€r om de hamnade hos oss för att de redan hade astma eller att det fanns i slĂ€kten sĂ„ att förĂ€ldrarna var mer uppmĂ€rksamma och sökte vĂ„rd tidigare, sĂ€ger han.

TT: SĂ„ Ă„rets ovanligt stora RS-epidemi kommer inte leda till att fler barn drabbas av astma?

— Nej, jag tror inte att den kommer att göra det. Att fler fĂ„tt RS-infektion nu hösten 2021 beror nog pĂ„ att fĂ„ fick det förra Ă„ret. Jag tror inte vi fĂ„r mer astma i framtiden för att barn fĂ„tt RS vid tvĂ„ Ă„rs Ă„lder istĂ€llet för vid ett Ă„rs Ă„lder, sĂ€ger han.

Ovanligt mÄnga smÄ barn har lagts in pÄ sjukhus för RS-infektion senaste mÄnaderna. Forskaren och överlÀkaren Jonas Ludvigsson tror inte att det kommer att leda till att fler barn Àn normalt drabbas av astma som en följdeffekt. Arkivbild.
Ovanligt mÄnga smÄ barn har lagts in pÄ sjukhus för RS-infektion senaste mÄnaderna. Forskaren och överlÀkaren Jonas Ludvigsson tror inte att det kommer att leda till att fler barn Àn normalt drabbas av astma som en följdeffekt. Arkivbild.
Fakta: RS-virus

RS-virus smittar lÀtt och de flesta barn blir smittade nÄgon gÄng under sina första tvÄ Är.

Viruset sprids genom nysningar och hosta, kontakt mellan hÀnder eller om man tar i ett föremÄl som nÄgon sjuk tagit i. RS-viruset kan överleva i flera timmar pÄ leksaker, handtag och klÀder.

En infektion med RS-virus pÄminner om en vanlig förkylning, men varar ofta lÀngre. Man smittar mest i början.

Vanliga symptom Àr: snuva, ofta med segt slem, hosta, feber, vÀsande och pipande andning.

Barn som Àr under sex mÄnader andas mest genom nÀsan. För dem blir det vÀldigt besvÀrligt nÀr nÀsan Àr tÀppt av segt slem. Det tar sÄ mycket kraft att andas att barnet inte orkar Àta eller dricka.

KĂ€lla: Region Stockholm

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!