Regeringen ska fatta beslut på torsdag om att tillsätta en utredning som ska göra en översyn av narkotikapolitiken.
– Det är den största och mest omfattande utvärderingen av svensk narkotikapolitik på flera decennier. Med den här utredningen vill regeringen ta ett brett grepp på narkotikasituationen i samhället, säger socialminister Lena Hallengren (S), som också deltog i pressträffen.
Utredningen ska bland annat kartlägga vård och stöd, förebyggande insatser och föreslå ett nationellt program för att minska antalet dödsfall.
– Den utredning vi nu tillsätter är alltså inte en straffrättslig utredning som ska öppna upp för en avkriminalisering eller legalisering, det är snarare tvärt om. Fokus kommer vara på vård, omsorg och det förebyggande arbetet, säger Morgan Johansson.
Ingen avkriminalisering
Hallengren konstaterar att det finns brister i vården och insatserna för att minska antalet narkotikarelaterade dödsfall.
– Varje år dör ungefär 800-900 personer av läkemedels- och narkotikaförgiftningar. Det har skett en svag minskning under de senaste tre åren, men det är fortfarande en allvarlig situation. Varje människa som dör till följd av läkemedel och narkotika är ett stort misslyckande för samhället, och arbetet med att minska antalet dödsfall är högt prioriterat för regeringen, säger Hallengren.
Johansson avfärdar helt en avkriminalisering av eget bruk av narkotika. Han säger att det hade lett till ett ökat narkotikabruk i landet och hade spelat kriminella gäng i händerna.
– Sverige är ett av de länder med minst cannabisbruk i EU, jag vill påstå att vi är ett av de länder i världen som har minst bruk av cannabis. Det är enligt vår uppfattning en följd av vår restriktiva politik som vi har bedrivit i Sverige under många år, säger Johansson.
Får kritik
Liberalerna i Region Stockholm kritiserar regeringens beslut att inte utreda frågan om avkriminalisering av bruk och innehav.
"Regeringen stoppar huvudet i sanden, för även om det är mycket välkommet att ett skademinimeringsperspektiv måste ingå i svensk narkotikapolitik så måste även frågan om kriminaliseringens konsekvenser finnas på bordet", säger regionrådet Anna Starbrink (L) i ett pressmeddelande.
Nykterhetsrörelsen IOGT-NTO välkomnar utredningen men skriver att det "saknas viktiga preventiva insatser".
Inget föregångsland
Lena Hallengren säger att Sverige inte har tittat på något annat land som föregångsland.
Utredningen ska bland annat titta på tillgängligheten inom vården för missbrukare.
Det handlar bland annat också om hur människor med riskbeteende ska kunna nås snabbare, hur barns och ungas missbruk bättre ska kunna förebyggas och hur myndighetssamverkan kan förbättras.
Vidare ska en internationell jämförelse visa hur andra länder hanterar frågorna.
Thomas Lindén, avdelningschef vid Socialstyrelsen, utses som särskild utredare.