Barnmorskekrisen – "ett globalt problem"

Dåliga arbetsförhållanden har fått barnmorskor att säga upp sig i protest. Men krisen i förlossningsvården är inte unik för Sverige. Även våra grannländer tampas med liknande problem.

Både i Danmark och Norge har man brist på barnmorskor. Även där kräver barnmorskorna bättre arbetsförhållanden. Arkivbild.

Både i Danmark och Norge har man brist på barnmorskor. Även där kräver barnmorskorna bättre arbetsförhållanden. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Vård2021-11-21 07:40

Förlossningskrisen i Sverige, inte minst i Stockholm, har den senaste tiden eskalerat sedan ett stort antal barnmorskor lämnat in sin avskedsansökan på grund av arbetsförhållandena. Enligt Socialstyrelsen råder det i nuläget brist på barnmorskor i 19 av 21 regioner.

Men krav om bättre arbetsmiljö och bättre lön hörs inte bara från barnmorskor i Sverige. Även i Norge har förlossningsvården svårt att locka till sig barnmorskor – och att få dem att stanna kvar i yrket. Och de närmaste åren väntar stora pensionsavgångar.

– Situationen med brist på barnmorskor har pågått i tio år, säger Kari Aarö, ordförande i Jordmorföreningen i Norge.

Svårt nå mål

Bristen berörde tidigare främst de stora städerna, men är nu utbredd i princip hela landet. Under somrarna har barnmorskor från bland annat Sverige och Danmark arbetat i Norge, men det senaste åren har det även där varit svårt att rekrytera personal.

Regeringen har tillsatt en kommission som bland annat ska titta på hur man framöver ska kunna utbilda, rekrytera och framför allt behålla barnmorskorna inom vården.

– Det största problemet för förlossningarna är att få barnmorskor att söka sig dit, säger Kari Aarö.

I Norge finns det krav på att en kvinna som befinner sig i den aktiva fasen av förlossningen ska kunna ha en barnmorska hos sig till dess att bebisen är ute.

– Men det är många som inte klarar att uppnå det målet, säger hon.

"Globalt problem"

Även i Danmark är läget liknande det i Norge och Sverige. På de stora förlossningsavdelningarna i Danmark springer barnmorskorna många gånger mellan flera födslar, vilket har gjort att de till slut lämnar, hävdar Jordemoderföreningen, danska motsvarigheten till barnmorskeföreningen.

Stora variationer i hur många barn som föds per dag gör att det ofta är för få barnmorskor på förlossningen.

Jordemoderföreningen beskriver att arbetsförhållandena är pressade och innebär mycket och regelbundet övertidsarbete och att barnmorskor blir inkallade på lediga dagar.

Även barnmorskorna i Danmark lyfter fram att förhållandena på flera förlossningsavdelningar riskerar att gå ut över patientsäkerheten – och att problemet byggts upp under flera års tid.

Men problemet är inte isolerat till Skandinavien, framhåller Kari Aarö vid den norska barnmorskeföreningen.

– Det är ett globalt problem, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!