Brist på blod i Sverige

Det råder brist på blod i stora delar av landet. Semestertider och en ökad smittspridning av coronaviruset gör lagerna mer tömda än vanligt.

Behovet av blod är stort i landet, speciellt i storstadsregionerna. Arkivbild.

Behovet av blod är stort i landet, speciellt i storstadsregionerna. Arkivbild.

Foto: Marcus Ericsson/TT

Vård2022-08-01 18:13

Behovet av blod är som störst i storstadsregionerna, där framför allt de stora blodgrupperna A och 0 har ett lager som sinar fort.

– I storstäderna finns det mer specialistvård, det är större sjukhus där det kommer patienter från fler delar av landet. Då går det också åt mer blod, säger Ingrid Engström, kommunikatör på organisationen Ge blod.

Ökad smittspridning

Att blodlagren minskar under sommaren när många svenskar reser bort är inget ovanligt. Men den ökade smittspridningen av coronaviruset har ställt till det ytterligare de senaste veckorna.

– Speciellt i Stockholm har vi ganska hög frekvens av covid just nu. Är man sjuk och har influensaliknande symtom ska man inte komma och ge blod heller, säger Ingrid Engström.

– Den här perioden är ofta väldigt känslig. Sjukvården bedriver vård och blod är en färskvara, vi kan inte tappa upp och spara det hur länge som helst.

En blodpåse i minuten

Blod som donerats håller i omkring sex veckor. För att möta behovet i Sverige där det nyttjas en blodpåse i minuten året om är det därför livsavgörande att hålla igång givarflödet – inte minst när vårdköer ska kapas, menar Ingrid Engström.

– För att vi ska bedriva en bra sjukvård så krävs det blod – för operationer, förlossningar, kroniska sjukdomar, cancerbehandlingar eller äldre som behöver mer röda blodkroppar.

– Många glömmer blodgivningen i solstolen, då är det bra att man påminns om behovet.

Hur går det till att bli blodgivare?

Den som vill bli blodgivare kan anmäla sig hos blodcentralen direkt, eller på geblod.nu.

Efter en första provtagning kommer en kallelse, troligen efter 2–6 veckor. Kallelsen till första blodgivningen är en bekräftelse på att allt är bra. Den som är registrerad på en blodbuss får kallelsen nästa gång bussen är på plats, men kan även vända sig till en fast blodcentral för att få ge blod tidigare.

Det finns inga krav på hur ofta blod ska ges och det går att sluta när som helst utan att behöva uppge skäl. Kvinnor kan ge blod tre till fyra gånger per år (beroende på hur mycket järn som finns lagrat i kroppen) och män högst fyra gånger per år.

Vid varje blodgivning ges 4,5 deciliter blod. Det är mindre än 10 procent av den totala blodvolymen.

Källa: Ge blod

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!